skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić julienne w bułkach z grzybami i kurczakiem? Przede wszystkim przygotuj produkty do nadzienia. Zrobiłam julienne z piersi kurczaka, ale można też wziąć filety z innych części. Weź śmietanę o zawartości tłuszczu 20%, najlepiej nadają się do sosu. Śmietanę można zastąpić kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu 15-20%.
Krok 2:
Wstępnie ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie schłodź filety i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć, a także pokroić w drobną kostkę.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż pieczarki i smaż je na średnim ogniu, mieszając, aż cały płyn wyparuje.
Krok 5:
Dodaj filet z kurczaka i śmietanę na patelnię. Sól, pieprz i wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 5-7 minut.
Krok 6:
W przypadku julienne weź 3-4 małe bułeczki, mogą być białe, żytnie lub pełnoziarniste, wybierz według własnego gustu.
Krok 7:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
Krok 8:
W bułkach odetnij pokrywki i wyjmij miękisz. Jednocześnie staraj się zachować dno i ściany w całości.
Krok 9:
Napełnij bułki przygotowanym nadzieniem.
Krok 10:
Na wierzch bułki posyp obficie startym serem.
Krok 11:
Włóż bułki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut, aż ser się rozpuści.
Krok 12:
Julienne z kurczakiem i grzybami w bułkach jest gotowa. Podawaj natychmiast do stołu. Smacznego!
dawno temu w jednym z magazynów kulinarnych zobaczyłem ciekawy przepis i piękne zdjęcie zupy gulaszowej w chlebie. W tym momencie wydawało mi się to bardzo oryginalne. Jednak moje ręce nie dotarły do wdrożenia przepisu w mojej kuchni, a teraz prawdopodobnie nie znajdę tego czasopisma.
jednak miałem okazję spróbować innego dania do podania w chlebie. I to julienne w bułkach.
to takie pyszne, że nie da się wyrazić słowami! Chociaż traktuję samego Juliena jako osobne danie bez fanatyzmu. Ale tutaj połączenie kurczaka, grzybów i chrupiącej bułki wydało mi się niesamowicie smaczne. Do przepisu użyłam małych bułeczek otrębowych po 50 g każda. Nadzienie wystarczyło mi na 4 takie bułeczki. Bardzo smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno. W gorącym bardziej mi się podobało.
do nadzienia można również dodać drobno posiekaną cebulę. Musi być smażony z grzybami.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal / 100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal / 100g
- Kok - 242 kcal/100g