skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z piersi? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć gotowych filetów z kurczaka lub całej piersi z kurczaka z kością. Jeśli masz całą pierś, musisz oddzielić filet od kości.
Krok 2:
Filet z kurczaka opłucz i pokrój na małe kawałki.
Krok 3:
Obierz cebulę. Używam całej żarówki, a następnie wyrzucam pod koniec duszenia. Jeśli chcesz, możesz pokroić go w małe kostki.
Krok 4:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułożyć pokrojony na kawałki filet z kurczaka i smażyć, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się lekka złota skorupa. Musisz smażyć na dużym ogniu, ponieważ uszczelni to wszystkie soki w mięsie.
Krok 6:
Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem na małym ogniu przez kolejne 7-10 minut. Jeśli chcesz, aby gulasz miał drobno posiekaną cebulę, musisz dodać ją na tym etapie wraz z marchewką.
Krok 7:
Dodaj keczup i mąkę na patelnię. Aby uniknąć grudek, lepiej przesiej mąkę przez sitko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby mąka dobrze rozprowadziła się po całym mięsie.
Krok 8:
Wlej gorącą wodę. Rozłóż całą cebulę, jeśli nie dodałeś jej podczas pieczenia z marchewką. Sól, pieprz zawartość patelni i wymieszaj. Zagotuj gulasz i gotuj na małym ogniu na małym ogniu przez około 30 minut, aż kurczak się ugotuje.
Krok 9:
Ułóż gotowy gulasz na talerzach i posyp posiekanymi ziołami, jeśli chcesz. Przystawka do gulaszu jest odpowiednia dla każdego: gotowany ryż, kasza gryczana, ziemniaki lub makaron. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
keczup w tym przepisie można zastąpić koncentratem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Umieść wybrany składnik do smaku.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g