gulasz z piersi z sosem

proste i łatwe danie na codzienny i świąteczny stół. Gulasz jest jednym z najbardziej znanych i popularnych dań mięsnych na przestrzeni lat. Są to kawałki mięsa lub drobiu najpierw smażone, a następnie duszone w dużej ilości sosu. Dziś przypomnimy sobie, jak gotować soczysty gulasz z kurczaka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 11 g
tłuszcze 22 % 4 g
węglowodany 17 % 3 g
87 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z piersi? Przygotuj niezbędne składniki do Dania. Możesz użyć gotowych filetów z kurczaka lub całej piersi z kurczaka z kością. Jeśli masz całą pierś, musisz oddzielić filet od kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka opłucz i pokrój na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Używam całej żarówki, a następnie wyrzucam pod koniec duszenia. Jeśli chcesz, możesz pokroić go w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułożyć pokrojony na kawałki filet z kurczaka i smażyć, od czasu do czasu mieszając, na dużym ogniu, aż pojawi się lekka złota skorupa. Musisz smażyć na dużym ogniu, ponieważ uszczelni to wszystkie soki w mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj i smaż wszystko razem na małym ogniu przez kolejne 7-10 minut. Jeśli chcesz, aby gulasz miał drobno posiekaną cebulę, musisz dodać ją na tym etapie wraz z marchewką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj keczup i mąkę na patelnię. Aby uniknąć grudek, lepiej przesiej mąkę przez sitko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby mąka dobrze rozprowadziła się po całym mięsie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorącą wodę. Rozłóż całą cebulę, jeśli nie dodałeś jej podczas pieczenia z marchewką. Sól, pieprz zawartość patelni i wymieszaj. Zagotuj gulasz i gotuj na małym ogniu na małym ogniu przez około 30 minut, aż kurczak się ugotuje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowy gulasz na talerzach i posyp posiekanymi ziołami, jeśli chcesz. Przystawka do gulaszu jest odpowiednia dla każdego: gotowany ryż, kasza gryczana, ziemniaki lub makaron. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

keczup w tym przepisie można zastąpić koncentratem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Umieść wybrany składnik do smaku.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy