tortille w pośpiechu na herbatę

proste i bardzo smaczne tortille są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Jeśli masz trochę wolnego czasu i kefiru, koniecznie wypróbuj te wspaniałe tortille - będą świetnym dodatkiem do pierwszego dania, bazą do każdego nadzienia lub sprawdzą się jako przekąska! Bardzo wygodnie jest je przygotować na śniadanie, zabrać ze sobą na łono natury i nie będzie trudno je ugotować!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 35 % 19 g
węglowodany 52 % 28 g
306 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotujemy wszystkie niezbędne składniki naraz, ponieważ proces pójdzie bardzo szybko

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij trochę jajko

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj kefir

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Soda

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Roztopione masło (można zastąpić margaryną)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj mąkę z solą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz suche i płynne składniki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszamy

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posiekaj zieleninę, dodaj ją do woli, możesz z powodzeniem obejść się bez niej

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj zielenie do naszego ciasta

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zagniatamy ciasto, ugniatamy przez krótki czas, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel ciasto na 6 równych części

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozwałkuj każdą część na cienkie ciasto

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Za pomocą wałka do ciasta przenosimy go na patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Jeśli masz patelnię z dobrą powłoką nieprzywierającą, możesz z powodzeniem obejść się bez oleju

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smażyć na złoty kolor, a następnie odwrócić i usmażyć z drugiej strony. Takie ciasta są bardzo szybko smażone-dosłownie 2-3 minuty z każdej strony

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Mamy takie wspaniałe ciasta! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal / 100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy