skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotujemy wszystkie niezbędne składniki naraz, ponieważ proces pójdzie bardzo szybko
Krok 2:
Ubij trochę jajko
Krok 3:
Dodaj kefir
Krok 4:
Soda
Krok 5:
Cukier
Krok 6:
Roztopione masło (można zastąpić margaryną)
Krok 7:
Wymieszaj mąkę z solą
Krok 8:
Połącz suche i płynne składniki
Krok 9:
Mieszamy
Krok 10:
Posiekaj zieleninę, dodaj ją do woli, możesz z powodzeniem obejść się bez niej
Krok 11:
Dodaj zielenie do naszego ciasta
Krok 12:
Zagniatamy ciasto, ugniatamy przez krótki czas, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
Krok 13:
Podziel ciasto na 6 równych części
Krok 14:
Rozwałkuj każdą część na cienkie ciasto
Krok 15:
Za pomocą wałka do ciasta przenosimy go na patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Jeśli masz patelnię z dobrą powłoką nieprzywierającą, możesz z powodzeniem obejść się bez oleju
Krok 16:
Smażyć na złoty kolor, a następnie odwrócić i usmażyć z drugiej strony. Takie ciasta są bardzo szybko smażone-dosłownie 2-3 minuty z każdej strony
Krok 17:
Mamy takie wspaniałe ciasta! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal / 100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g