skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z sosem? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Pokrój mięso na kawałki.
Krok 3:
Obierz marchewki, drobno posiekaj
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem.
Krok 5:
Wlej 2 łyżki do mięsa. l mąka, wymieszaj.
Krok 6:
Smaż mięso na oleju roślinnym na złoty kolor i wyjmij z patelni.
Krok 7:
Dodaj pozostałą mąkę na patelnię.
Krok 8:
Przy ciągłym mieszaniu wlej gorący bulion.
Krok 9:
Włóż mięso na patelnię i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Krok 10:
Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, aż wołowina będzie miękka.
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g