gulasz z sosem

nawet młoda gospodyni poradzi sobie z tym daniem. Moja mama jako dziecko ciągle gotowała takie mięso z bardzo smacznym sosem. Każdy dodatek będzie do niego pasował, czy to płatki zbożowe, makaron czy warzywa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 19 % 4 g
124 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z sosem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, drobno posiekaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mąkę z solą i pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 2 łyżki do mięsa. l mąka, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż mięso na oleju roślinnym na złoty kolor i wyjmij z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj pozostałą mąkę na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej gorący bulion.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż mięso na patelnię i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj marchewki na patelnię, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut, aż wołowina będzie miękka.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

pamiętaj, że ostateczny wynik w tym naczyniu zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy