skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj wołowinę, pokrój w małe kostki. Na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni smażyć mięso na lekki rumieniec, smażyć wołowinę przez około 30 minut na średnim ogniu pod pokrywką.
Krok 2:
Obierz niebieską cebulę sałatkową i pokrój na połówki pierścieni. Ta cebula zwykle nie ma wyraźnej goryczy. Ale jeśli cebula nadal wydaje się gorzka, można ją marynować w occie, pozostawić w roztworze octu na około 15 minut.
Krok 3:
Umyj fasolę w puszkach i włóż do głębokiej miski. Zamiast fasoli w puszkach można użyć suchej, wstępnie namoczonej i gotowanej do miękkości. Wysyłamy schłodzone smażone mięso do fasoli.
Krok 4:
Dokładnie umyj paprykę, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na połówki pierścieni, paski lub kostki.
Krok 5:
Warzywa są dokładnie myte, suszone ręcznikami papierowymi i krojone nożem. Oprócz kolendry możesz użyć pietruszki, koperku i liści sałaty.
Krok 6:
Papryka, zioła wysyłamy do salaterki do innych składników. Dodaj czosnek, sól, mielony czarny pieprz do smaku, przepuszczony przez prasę lub starty na drobnej tarce. Jako opatrunek użyjemy oliwy z oliwek i octu winnego. W razie potrzeby zamiast oliwy z oliwek można użyć oleju słonecznikowego, a zamiast octu winnego – dowolnego innego.
Krok 7:
Wymieszaj składniki, pozwól sałatce trochę zaparzyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!
Sałatka z wołowiną i fasolą jest uważana za jedną z wyśmienitych potraw serwowanych w restauracji. Jeśli do składu produktów sałatkowych dodasz zmiażdżone orzechy włoskie, otrzymasz klasyczną sałatkę kuchni gruzińskiej o nazwie "Tbilisi". Pomimo prostoty składników i procesu gotowania, okazuje się, że jest to małe arcydzieło, które może zadowolić nie tylko domowników, ale także zaskoczyć gości przy świątecznym stole. Osobliwością tego dania jest to, że można w nim zmieniać warzywa, dodając nowe, za każdym razem uzyskując nowy smak. Taka sałatka jest satysfakcjonująca dzięki mięsu w kompozycji, a jednocześnie lekka z kombinacją świeżych warzyw, ziół i dressingu na bazie olejów roślinnych i octu. Jego ostry, pikantny smak docenią mężczyźni, a niskokaloryczny smak docenią kobiety.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g