Sałatka mięsna z wołowiną

pyszna, obfita i pożywna sałatka z mięsa i świeżych warzyw! Istnieje wiele różnych przepisów na sałatki wołowe, każdy z nich jest interesujący na swój sposób. Sałatka wołowa z warzywami okazuje się soczysta, o pikantnym smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 33 % 8 g
131 kcal
IG: 38 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Dokładnie umyj wołowinę, pokrój w małe kostki. Na rozgrzanym oleju roślinnym na patelni smażyć mięso na lekki rumieniec, smażyć wołowinę przez około 30 minut na średnim ogniu pod pokrywką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz niebieską cebulę sałatkową i pokrój na połówki pierścieni. Ta cebula zwykle nie ma wyraźnej goryczy. Ale jeśli cebula nadal wydaje się gorzka, można ją marynować w occie, pozostawić w roztworze octu na około 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj fasolę w puszkach i włóż do głębokiej miski. Zamiast fasoli w puszkach można użyć suchej, wstępnie namoczonej i gotowanej do miękkości. Wysyłamy schłodzone smażone mięso do fasoli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj paprykę, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój miąższ na połówki pierścieni, paski lub kostki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa są dokładnie myte, suszone ręcznikami papierowymi i krojone nożem. Oprócz kolendry możesz użyć pietruszki, koperku i liści sałaty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Papryka, zioła wysyłamy do salaterki do innych składników. Dodaj czosnek, sól, mielony czarny pieprz do smaku, przepuszczony przez prasę lub starty na drobnej tarce. Jako opatrunek użyjemy oliwy z oliwek i octu winnego. W razie potrzeby zamiast oliwy z oliwek można użyć oleju słonecznikowego, a zamiast octu winnego – dowolnego innego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj składniki, pozwól sałatce trochę zaparzyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

Sałatka z wołowiną i fasolą jest uważana za jedną z wyśmienitych potraw serwowanych w restauracji. Jeśli do składu produktów sałatkowych dodasz zmiażdżone orzechy włoskie, otrzymasz klasyczną sałatkę kuchni gruzińskiej o nazwie "Tbilisi". Pomimo prostoty składników i procesu gotowania, okazuje się, że jest to małe arcydzieło, które może zadowolić nie tylko domowników, ale także zaskoczyć gości przy świątecznym stole. Osobliwością tego dania jest to, że można w nim zmieniać warzywa, dodając nowe, za każdym razem uzyskując nowy smak. Taka sałatka jest satysfakcjonująca dzięki mięsu w kompozycji, a jednocześnie lekka z kombinacją świeżych warzyw, ziół i dressingu na bazie olejów roślinnych i octu. Jego ostry, pikantny smak docenią mężczyźni, a niskokaloryczny smak docenią kobiety.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy