omlet ze śmietaną na patelni

Szybkie i satysfakcjonujące śniadanie! Naładuj się energią przez cały dzień! Omlet ze śmietaną na patelni to świetny początek dnia pracy. Jak wiadomo, śniadanie powinno być jak najbardziej pożywne, aby siła i energia wystarczały na cały następny dzień pracy. I tutaj takie danie jak omlet właśnie przychodzi na ratunek. Korzystając z tego prostego przepisu, możesz przygotować przewiewny i delikatny omlet z apetyczną skórką serową.
ZHANNA_Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 66 % 23 g
węglowodany 3 % 1 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

opłucz jaja kurze pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Bardzo ważne jest, aby używać zarówno świeżych produktów, w szczególności jajek, wtedy omlet okaże się nie tylko satysfakcjonujący, ale także bardzo przydatny i pożywny.

rozbij jajka do miski lub dużego, głębokiego talerza. Następnie za pomocą miksera ubij mieszaninę jajek na puszystą pianę. Najpierw używaj małych obrotów, stopniowo zwiększając tempo pracy i prędkość. Jeśli mikser nie jest pod ręką, możesz użyć do tego ręcznej trzepaczki.

główna różnica między tym omletem a klasycznym przepisem polega na zastąpieniu mleka, jako tradycyjnego składnika, śmietaną. To właśnie ta cecha sprawia, że taki omlet jest niesamowicie bujny, przewiewny i niesamowicie delikatny w smaku. Jednocześnie możesz wziąć dowolną śmietanę - od 10% do 30% tłuszczu.

dodaj wymaganą ilość śmietany do miski z ubitymi jajkami. Następnie dopraw mieszaninę solą i czarnym pieprzem według własnych upodobań. Jeśli chcesz, możesz dodać inne ulubione przyprawy (suszone oregano, majeranek, mieszankę ziół prowansalskich itp.), ale jest to opcjonalne.

po dodaniu śmietany i przypraw ponownie ubij mieszaninę jajek mikserem na średnich obrotach. W ten sposób możesz połączyć wszystkie składniki, aż będą gładkie, a jednocześnie ubić omlet w przewiewną pianę.

umieść patelnię nieprzywierającą o odpowiednim rozmiarze (średnica 22-24 cm) na kuchence. Posmaruj dno naczynia kawałkiem masła, pokrywając cały obszar patelni. Następnie podgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie wlej mieszaninę omletów, wypełniając całą powierzchnię naczynia.

aby równomiernie upiec omlet ze wszystkich stron, należy przykryć patelnię pokrywką. Gotuj omlet na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie całkowicie ugotowany. Gdy płynny składnik jajek stanie się gęsty i bujny, omlet jest gotowy.

gotowy omlet posyp startym parmezanem i udekoruj świeżymi ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy