skład / składniki
metoda gotowania
opłucz jaja kurze pod bieżącą zimną wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Bardzo ważne jest, aby używać zarówno świeżych produktów, w szczególności jajek, wtedy omlet okaże się nie tylko satysfakcjonujący, ale także bardzo przydatny i pożywny.
rozbij jajka do miski lub dużego, głębokiego talerza. Następnie za pomocą miksera ubij mieszaninę jajek na puszystą pianę. Najpierw używaj małych obrotów, stopniowo zwiększając tempo pracy i prędkość. Jeśli mikser nie jest pod ręką, możesz użyć do tego ręcznej trzepaczki.
główna różnica między tym omletem a klasycznym przepisem polega na zastąpieniu mleka, jako tradycyjnego składnika, śmietaną. To właśnie ta cecha sprawia, że taki omlet jest niesamowicie bujny, przewiewny i niesamowicie delikatny w smaku. Jednocześnie możesz wziąć dowolną śmietanę - od 10% do 30% tłuszczu.
dodaj wymaganą ilość śmietany do miski z ubitymi jajkami. Następnie dopraw mieszaninę solą i czarnym pieprzem według własnych upodobań. Jeśli chcesz, możesz dodać inne ulubione przyprawy (suszone oregano, majeranek, mieszankę ziół prowansalskich itp.), ale jest to opcjonalne.
po dodaniu śmietany i przypraw ponownie ubij mieszaninę jajek mikserem na średnich obrotach. W ten sposób możesz połączyć wszystkie składniki, aż będą gładkie, a jednocześnie ubić omlet w przewiewną pianę.
umieść patelnię nieprzywierającą o odpowiednim rozmiarze (średnica 22-24 cm) na kuchence. Posmaruj dno naczynia kawałkiem masła, pokrywając cały obszar patelni. Następnie podgrzej patelnię na średnim ogniu i delikatnie wlej mieszaninę omletów, wypełniając całą powierzchnię naczynia.
aby równomiernie upiec omlet ze wszystkich stron, należy przykryć patelnię pokrywką. Gotuj omlet na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż będzie całkowicie ugotowany. Gdy płynny składnik jajek stanie się gęsty i bujny, omlet jest gotowy.
gotowy omlet posyp startym parmezanem i udekoruj świeżymi ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g