skład / składniki
metoda gotowania
do takich placków ziemniaczanych można użyć dowolnej kapusty, ale najlepiej wybrać młodą. Placki ziemniaczane w tym przypadku są bardzo soczyste, smaczne i pachnące. A czas gotowania jest znacznie skrócony. W każdym razie zbyt stara i twarda kapusta nie będzie działać na to danie.
więc moja kapusta, suszymy liście ręcznikami papierowymi i siekamy. Staramy się posiekać tak małe, jak to możliwe. Przenieś kapustę do dużej miski, posyp solą i lekko zmiksuj ręce, aby kapusta wypuściła sok.
umyj i obierz marchewki, a następnie trzy na średniej tarce. Obierz cebulę i czosnek. Wyciśnij czosnek przez prasę, drobno posiekaj cebulę nożem. Posiekaną marchewkę, cebulę i czosnek wkładamy do miski na kapustę.
umyj pietruszkę i koperek, lekko osusz serwetkami i drobno posiekaj. Następnie dodaj do warzyw i wszystko dobrze wymieszaj.
rozbij jajka do osobnego pojemnika, dobrze ubij trzepaczką, dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz, kolendrę, przesiej mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy, po czym wysyłamy mieszaninę do warzyw. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.
dobrze podgrzej żeliwną patelnię olejem roślinnym,a następnie rozłóż masę warzywną łyżką. Smażyć na złoty kolor, po czym odwrócić i smażyć po drugiej stronie również na złoty kolor.
gotowe placki z kapusty układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie placki ziemniaczane można podawać do stołu, aż ostygną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g