placek z kapustą

placki ziemniaczane można gotować nie tylko z ziemniakami! Spróbuj! Placek ziemniaczany z kapustą to kolejna opcja na pyszne danie warzywne, które jest odpowiednie dla tych, którzy unikają jedzenia mięsa. Satysfakcjonujące, smaczne, apetyczne, aromatyczne i pożywne! Placki ziemniaczane są soczyste i delikatne. A jednocześnie lekkimi. Świetne danie do rodzinnego menu o każdej porze roku! Możesz podawać je po prostu ze śmietaną lub sosami według własnego gustu. Dobrze połączą się na przykład z sosem sojowym. Możesz również uzupełnić placki ziemniaczane odrobiną przystawki, na przykład tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 33 % 9 g
189 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

do takich placków ziemniaczanych można użyć dowolnej kapusty, ale najlepiej wybrać młodą. Placki ziemniaczane w tym przypadku są bardzo soczyste, smaczne i pachnące. A czas gotowania jest znacznie skrócony. W każdym razie zbyt stara i twarda kapusta nie będzie działać na to danie.

więc moja kapusta, suszymy liście ręcznikami papierowymi i siekamy. Staramy się posiekać tak małe, jak to możliwe. Przenieś kapustę do dużej miski, posyp solą i lekko zmiksuj ręce, aby kapusta wypuściła sok.

umyj i obierz marchewki, a następnie trzy na średniej tarce. Obierz cebulę i czosnek. Wyciśnij czosnek przez prasę, drobno posiekaj cebulę nożem. Posiekaną marchewkę, cebulę i czosnek wkładamy do miski na kapustę.

umyj pietruszkę i koperek, lekko osusz serwetkami i drobno posiekaj. Następnie dodaj do warzyw i wszystko dobrze wymieszaj.

rozbij jajka do osobnego pojemnika, dobrze ubij trzepaczką, dodaj sól do smaku, zmielony czarny pieprz, kolendrę, przesiej mąkę. Dokładnie wszystko mieszamy, po czym wysyłamy mieszaninę do warzyw. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

dobrze podgrzej żeliwną patelnię olejem roślinnym,a następnie rozłóż masę warzywną łyżką. Smażyć na złoty kolor, po czym odwrócić i smażyć po drugiej stronie również na złoty kolor.

gotowe placki z kapusty układamy na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu. Następnie placki ziemniaczane można podawać do stołu, aż ostygną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy