omlet jak w przedszkolu na patelni

przyzwoite danie śniadaniowe dla całej rodziny! Omlet jak w przedszkolu można przygotować na patelni w zaledwie 15 minut. Jajka i mleko lepiej wybrać domowe, a podczas gotowania powinny mieć tę samą temperaturę pokojową. Takie śniadanie jest lekkie, ale jednocześnie satysfakcjonujące.
Lilik75Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Jajka myjemy, suszymy, rozbijamy do miski, ubijamy ręczną trzepaczką.

2. Wlej mleko do masy jajecznej, ponownie ubij, dopraw solą i czarnym pieprzem.

3. Nasmaruj głęboką patelnię kawałkiem masła, wlej do niej mieszankę jajeczno-mleczną, przykryj pokrywką i wyślij do ognia.

4. Gotuj omlet na małym ogniu przez 13-15 minut.

podawaj omlet na stole z gorącym ciepłem, posyp czarnym pieprzem w razie potrzeby.

smacznego i produktywnego dnia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy