omlet jak w przedszkolu na patelni
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Jajka myjemy, suszymy, rozbijamy do miski, ubijamy ręczną trzepaczką.
2. Wlej mleko do masy jajecznej, ponownie ubij, dopraw solą i czarnym pieprzem.
3. Nasmaruj głęboką patelnię kawałkiem masła, wlej do niej mieszankę jajeczno-mleczną, przykryj pokrywką i wyślij do ognia.
4. Gotuj omlet na małym ogniu przez 13-15 minut.
podawaj omlet na stole z gorącym ciepłem, posyp czarnym pieprzem w razie potrzeby.
smacznego i produktywnego dnia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g