pierś z kurczaka z marchewką i cebulą na patelni

Szybki w przygotowaniu, soczysty i aromatyczny, na obiad! Pierś z kurczaka z marchewką i cebulą na patelni to bardzo prosty przepis, wymaga zwykłych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni. Pierś jest uzyskiwana z bogatym aromatem ziół i warzyw, miękka i nie sucha.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 44 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierś z kurczaka z marchewką i cebulą na patelni? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć Schłodzone mięso, wtedy okaże się bardziej soczyste. Jeśli pierś została zamrożona, najpierw rozmroź ją zgodnie ze wszystkimi zasadami. Możesz zmienić zestaw przypraw według własnego gustu lub dostępności.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj warzywa, obierz, pokrój cebulę w półpierścienie. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Należy pamiętać, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki w procesie obróbki cieplnej zamieniają się w kleik i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Warzywa lekko smażyć na patelni z dodatkiem oleju roślinnego do połowy ugotowanego, zajmie to około 5 minut na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pierś, dobrze osusz i pokrój na średnie kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż pokrojoną pierś na warzywach, wymieszaj, dodaj sól. Dusić pod przykryciem przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidora w średnią kostkę. Jeśli jego skóra jest gruba, usuń ją.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pomidora na kurczaku z warzywami, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pikantne zioła, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić naczynie do miękkości, 15 minut. Podczas serwowania posyp pierś z warzywami drobno posiekanymi ziołami. Smacznego!

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal / 100g

Podobne przepisy