indyk z ziemniakami w powolnej kuchence

proste, smaczne i zdrowe danie na lunch lub kolację! Gotowanie wraz z pojawieniem się takiego cudownego urządzenia jako Multicooker w gospodarstwie domowym u współczesnych gospodyń domowych stało się łatwiejsze i szybsze. Czas zajmuje kilka razy mniej i nie musisz stać przy kuchence, obawiając się, że danie spali się, zagotuje i tym podobne podczas gotowania. Wystarczy przygotować składniki, a powolna kuchenka zrobi resztę. Pozostaje tylko, gdy rozlegnie się sygnał dźwiękowy, skosztować dania. Danie-duszone ziemniaki z indykiem w powolnej kuchence - oprócz wszystkich powyższych okazuje się bardzo smaczne i zdrowe.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 6 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 45 % 9 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. opcjonalnie zestaw warzyw można zmienić lub zwiększyć. Indyki można wziąć całą tuszę, jeśli danie jest przygotowywane dla całej rodziny, lub użyć tylko fileta lub mięsa z kośćmi, które lubią.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso z indyka myjemy i kroimy na małe kawałki. Jeszcze raz mięso należy umyć, aby usunąć krew.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki. Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej słonecznikowy do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE", pozwól olejowi trochę się rozgrzać. Rozłóż na nim przygotowaną cebulę i marchewkę. Wymieszaj warzywa drewnianą szpatułką i smaż je, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Smażyć z otwartą pokrywką multicookera. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej przydatne i mniej kaloryczne, nie możesz zrobić smażenia warzyw, ale natychmiast ugotować w programie "duszenie". Ale w ten sposób okazuje się smaczniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij indyka do smażenia warzyw. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż ziemniaki do miski multicookera, wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, która nada potrawie specjalny aromat lub dowolne przyprawy do smaku. Napełnij wodą, aby zakryła zawartość miski multicookera do połowy. Włącz program "gaszenie" i pozostaw na 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W tym czasie sprawdzamy proces gotowania i mieszamy go drewnianą szpatułką. Dla smaku możesz dodać umyte i pokrojone na duże kawałki pomidory. Po ich dodaniu gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyłącz Multicooker i pozostaw naczynie na około 10 minut pod pokrywką. Prawie cała ciecz powinna wyparować. Serwujemy danie do stołu, posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy