skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. opcjonalnie zestaw warzyw można zmienić lub zwiększyć. Indyki można wziąć całą tuszę, jeśli danie jest przygotowywane dla całej rodziny, lub użyć tylko fileta lub mięsa z kośćmi, które lubią.
Krok 2:
Mięso z indyka myjemy i kroimy na małe kawałki. Jeszcze raz mięso należy umyć, aby usunąć krew.
Krok 3:
Umyj ziemniaki, obierz i pokrój na duże kawałki. Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, aby usunąć nadmiar skrobi.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 6:
Wlej olej słonecznikowy do miski multicookera, włącz program "SMAŻENIE", pozwól olejowi trochę się rozgrzać. Rozłóż na nim przygotowaną cebulę i marchewkę. Wymieszaj warzywa drewnianą szpatułką i smaż je, aż cebula będzie miękka i przezroczysta. Smażyć z otwartą pokrywką multicookera. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej przydatne i mniej kaloryczne, nie możesz zrobić smażenia warzyw, ale natychmiast ugotować w programie "duszenie". Ale w ten sposób okazuje się smaczniejszy.
Krok 7:
Wyślij indyka do smażenia warzyw. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie włóż ziemniaki do miski multicookera, wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać posiekaną natkę pietruszki, która nada potrawie specjalny aromat lub dowolne przyprawy do smaku. Napełnij wodą, aby zakryła zawartość miski multicookera do połowy. Włącz program "gaszenie" i pozostaw na 30 minut.
Krok 8:
W tym czasie sprawdzamy proces gotowania i mieszamy go drewnianą szpatułką. Dla smaku możesz dodać umyte i pokrojone na duże kawałki pomidory. Po ich dodaniu gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyłącz Multicooker i pozostaw naczynie na około 10 minut pod pokrywką. Prawie cała ciecz powinna wyparować. Serwujemy danie do stołu, posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g