skład / składniki
metoda gotowania
marynujemy mięso:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą. Zmiel paprykę w moździerzu. W głębokiej misce wymieszaj musztardę, miód, sok z jednej cytryny. Zanurz mięso w marynacie i dobrze pocieraj ze wszystkich stron. Na wierzch kładziemy drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, na dnie gałązki tymianku. Marynujemy przez 6 godzin, po 3 godzinach odwracamy mięso.
pieczemy:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki, cebulę, czosnek myjemy, obieramy i kroimy na kawałki według uznania. Jeśli warzywa są małe, możesz zostawić je w całości. W torbie do pieczenia wkładamy warzywa, tymianek i wszystkie plasterki cytryny z marynaty, a na wierzch kładziemy mięso. Dodaj całą marynatę i 100 ml koniaku. Szczelnie zamknij torbę i wyślij do piekarnika.
pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Otwieramy torbę i polewamy mięso sokiem.
teraz pieczemy z otwartą torbą do wymaganego rumieńca, zwiększając temperaturę do 180 stopni. Możesz także włączyć grill, jeśli taki istnieje.
pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut i podawaj.
baw się dobrze i jedź! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g