wieprzowina w sosie miodowo-musztardowym w piekarniku

Król jest ozdobą każdego święta. Goście będą zachwyceni przez długi czas! Jeśli twoim głównym daniem świątecznym jest szyjka wieprzowa w polewie miodowej, pomyśl, że wakacje się udały! Ale pamiętajcie, po tym szalenie smacznym, delikatnym, soczystym, słodko-pikantnym mięsie gości no cóż-bardzo trudno poruszyć do tańca ;)
ReinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 9 g
tłuszcze 62 % 21 g
węglowodany 12 % 4 g
251 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 8 h

marynujemy mięso:
Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą. Zmiel paprykę w moździerzu. W głębokiej misce wymieszaj musztardę, miód, sok z jednej cytryny. Zanurz mięso w marynacie i dobrze pocieraj ze wszystkich stron. Na wierzch kładziemy drugą cytrynę pokrojoną w plasterki, na dnie gałązki tymianku. Marynujemy przez 6 godzin, po 3 godzinach odwracamy mięso.

pieczemy:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki, cebulę, czosnek myjemy, obieramy i kroimy na kawałki według uznania. Jeśli warzywa są małe, możesz zostawić je w całości. W torbie do pieczenia wkładamy warzywa, tymianek i wszystkie plasterki cytryny z marynaty, a na wierzch kładziemy mięso. Dodaj całą marynatę i 100 ml koniaku. Szczelnie zamknij torbę i wyślij do piekarnika.

pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Otwieramy torbę i polewamy mięso sokiem.

teraz pieczemy z otwartą torbą do wymaganego rumieńca, zwiększając temperaturę do 180 stopni. Możesz także włączyć grill, jeśli taki istnieje.

pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut i podawaj.

baw się dobrze i jedź! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy