wegańskie ciasto

ciasto nie jest suche, ale też nie jest mokre. Wegańskie ciasto z kaszą manną, bananami i kompotem jest umiarkowanie sprężyste. Banany zagrożone wyrzuceniem można łatwo wykorzystać do przygotowania tego ciasta. Zamiast lub razem z orzechami można użyć rodzynek, świeżych lub mrożonych jagód.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 79 % 42 g
242 kcal
IG: 7 / 52 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić wegańskie ciasto, musisz rozgnieść widelcem kilka dojrzałych słodkich obranych bananów w dużej misce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj trochę soli do powstałego puree bananowego, wlej olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musisz dodać cukier. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj semolinę. Możesz dodać przyprawy do smaku (na przykład wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, mielony imbir,...).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj i wlej określoną ilość kompotu (użyłem domowego kompotu śliwkowego) lub dowolnego słodkiego soku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto na 1 godzinę, aby kasza manna się rozdzieliła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj lekko prażone posiekane orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec przez około 40-45 minut. Gotowe ciasto należy wyjąć z piekarnika i z formy, ostudzić.

proste i pyszne ciasto!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g

Podobne przepisy