skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić wegańskie ciasto, musisz rozgnieść widelcem kilka dojrzałych słodkich obranych bananów w dużej misce.
Krok 2:
Następnie dodaj trochę soli do powstałego puree bananowego, wlej olej roślinny.
Krok 3:
Teraz musisz dodać cukier. Wymieszać.
Krok 4:
Następnie dodaj semolinę. Możesz dodać przyprawy do smaku (na przykład wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, mielony imbir,...).
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 6:
Wymieszaj i wlej określoną ilość kompotu (użyłem domowego kompotu śliwkowego) lub dowolnego słodkiego soku.
Krok 7:
Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw ciasto na 1 godzinę, aby kasza manna się rozdzieliła.
Krok 8:
Dodaj lekko prażone posiekane orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Krok 9:
Przenieś ciasto do naczynia do pieczenia wyłożonego pergaminem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Krok 10:
Piec przez około 40-45 minut. Gotowe ciasto należy wyjąć z piekarnika i z formy, ostudzić.
proste i pyszne ciasto!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kompot - 60 kcal/100g