piersi z kurczaka na patelni grillowej

piersi z kurczaka na patelni grillowej są zawsze delikatne, soczyste ! Takie gotowanie przypadnie do gustu gospodyniom, które przestrzegają zasad zdrowego odżywiania. Ponieważ smażenie na takich naczyniach nie wymaga użycia oleju, więc dania są uzyskiwane, jeśli nie dietetyczne, ale zdecydowanie bardziej przydatne. Sam rodzaj jedzenia po takim przygotowaniu zwiększa apetyt i podnosi na duchu, tworząc iluzję wizyty w restauracji, która zwykle serwuje tak piękne kulinarne przysmaki.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 21-27 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 21 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 19 % 6 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Filety opłukać, osuszyć. Oddziel mały filet od dużego. Usuń żyły, tłuszcz i filmy, które można usunąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko odbij, głównie grubą część, tylko po to, aby wyrównać grubość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po obu stronach posypać suchymi przyprawami, które lubisz lub są dostępne. Filety można pozostawić w tym rozmiarze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wygodniej jest mi wyciąć go jak na zdjęciu. Po odcięciu cieńszych krawędzi smażymy je osobno, uzyskując bardziej równomierne smażenie. Małe kawałki lubią jeść dzieci, jako najdelikatniejszą część.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj marynatę, mieszając sos sojowy i olej roślinny. Bardzo ostrożnie wymieszaj w nim filet rękami. Pozostaw na stole na co najmniej 30 minut, lepiej na godzinę. Możesz włożyć go do lodówki na noc, ale przed smażeniem należy go wyjąć co najmniej godzinę, aby mięso się rozgrzało, w przeciwnym razie będzie suche.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie smaruj patelni olejem ! Podgrzej go na maksymalnym ogniu i zmniejsz do średniego, a dopiero potem rozłóż mięso. Gdy nie klei się i łatwo się oddziela, odwróć go szczypcami. Nie przekłuwaj mięsa, aby nie straciło soczystości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż drugą stronę do miękkości, około 2-3 minut. Nie rozgotuj się, osiągając intensywny rumieniec, możesz łatwo wysuszyć, ale bardzo dobrze będzie położyć się na żebrze opartym o bok / dlatego przecinam Duży filet na pół/. Więc usmaż całe mięso. Moja patelnia jest żeliwna, nagrzewa się równomiernie i utrzymuje ciepło przez długi czas.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż gotowe mięso na ręczniku papierowym, aby nadmiar soku został wchłonięty, ale możesz tego nie robić, jeśli lubisz mocniej. Ale pozwól mięsu odpocząć przed podaniem przez 5-8 minut, aby wszystkie soki się rozeszły i smaki się zmieszały, jest to konieczne. Smacznego !

filety w takiej marynacie można również zabrać do natury i ugotować na grillu.
do mięsa dobrze jest podawać świeże lub grillowane warzywa, zioła, sosy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy