ciasteczka w kształcie na kuchence

pyszne orzechy ze skondensowanym mlekiem o smaku dzieciństwa! Obecnie istnieje wiele różnych kształtów i urządzeń do pieczenia ciasteczek. Ale większość z nas zna orzechy babci z dzieciństwa i pyszne orzechy ze skondensowanym mlekiem. Takie leszczyny można znaleźć w sklepie, ale nie można znaleźć lepszej formy ze spiżarni babci, wykonanej w rzemieślniczy sposób. Ponieważ jakość i materiał formy odgrywa dużą rolę w przygotowaniu tego ciasteczka. A ciasteczka w tej formie są chrupiące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 26 % 20 g
węglowodany 65 % 50 g
399 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Margarynę i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, potrzebujemy tych produktów w temperaturze pokojowej, aby uzyskać dobre" posłuszne " ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczona margaryna jest mielona z jajkami i cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę, dodaj sól i sodę gaszoną octem. Zagniatamy miękkie elastyczne ciasto, należy to zrobić bardzo szybko, a do mieszania trzeba dodać bardzo mało mąki, aby ciasto nie było ciasne. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozwól mu odpocząć przez około godzinę w lodówce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij gotowe ciasto, uformuj z niego kiełbaski, pokrój je na małe kawałki-przygotuj orzechy, weź pod uwagę rozmiar w zależności od kształtu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwijamy kulki, robimy z nich małe ciastka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej formę na kuchence gazowej, nie trzeba jej smarować olejem, ciasto zawiera wystarczającą ilość margaryny, która zostanie stopiona podczas smażenia i nasmaruje formę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy puste miejsca z ciasta we wgłębieniach formy, dociskamy pokrywką i smażymy przez około 5 minut. Sprawdzamy gotowość" muszli " orzechów-powinny być różowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń orzechy z formy, odetnij nadmiar ciasta nożem, nie wyrzucaj ich, przydadzą się do nadziewania orzechów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ścinki są kruszone na okruchy za pomocą wałka do ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotowujemy krem, do okruchów dodajemy posiekany orzech włoski (część orzechów zostawiamy po rozbiciu na małe kawałki), zalewamy skondensowanym mlekiem, mieszamy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obie połówki orzechów wypełniamy powstałym kremem, na środku jednego kładziemy kawałek orzecha włoskiego, zamykamy je, przyklejając brzegi skondensowanym mlekiem ze śmietany.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pyszne orzechy ze skondensowanym mlekiem są gotowe jako dziecko. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy