skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Margarynę i jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, potrzebujemy tych produktów w temperaturze pokojowej, aby uzyskać dobre" posłuszne " ciasto.
Krok 2:
Zmiękczona margaryna jest mielona z jajkami i cukrem.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę, dodaj sól i sodę gaszoną octem. Zagniatamy miękkie elastyczne ciasto, należy to zrobić bardzo szybko, a do mieszania trzeba dodać bardzo mało mąki, aby ciasto nie było ciasne. Zawiń ciasto w folię spożywczą i pozwól mu odpocząć przez około godzinę w lodówce.
Krok 4:
Wyjmij gotowe ciasto, uformuj z niego kiełbaski, pokrój je na małe kawałki-przygotuj orzechy, weź pod uwagę rozmiar w zależności od kształtu.
Krok 5:
Zwijamy kulki, robimy z nich małe ciastka.
Krok 6:
Rozgrzej formę na kuchence gazowej, nie trzeba jej smarować olejem, ciasto zawiera wystarczającą ilość margaryny, która zostanie stopiona podczas smażenia i nasmaruje formę.
Krok 7:
Układamy puste miejsca z ciasta we wgłębieniach formy, dociskamy pokrywką i smażymy przez około 5 minut. Sprawdzamy gotowość" muszli " orzechów-powinny być różowe.
Krok 8:
Usuń orzechy z formy, odetnij nadmiar ciasta nożem, nie wyrzucaj ich, przydadzą się do nadziewania orzechów.
Krok 9:
Ścinki są kruszone na okruchy za pomocą wałka do ciasta.
Krok 10:
Przygotowujemy krem, do okruchów dodajemy posiekany orzech włoski (część orzechów zostawiamy po rozbiciu na małe kawałki), zalewamy skondensowanym mlekiem, mieszamy.
Krok 11:
Obie połówki orzechów wypełniamy powstałym kremem, na środku jednego kładziemy kawałek orzecha włoskiego, zamykamy je, przyklejając brzegi skondensowanym mlekiem ze śmietany.
Krok 12:
Pyszne orzechy ze skondensowanym mlekiem są gotowe jako dziecko. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g