skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Suszone śliwki potrzebują dużych, bez pestek, najlepiej miękkich. Jajko ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białko i żółtko. Na przekąskę potrzebujesz tylko żółtka.
Krok 2:
Opłucz suszone śliwki. Jeśli suszone śliwki są suche, zalej je wrzącą wodą. i odstaw na około 10 minut.
Krok 3:
Po upływie czasu Wrzuć suszone śliwki do durszlaka i całkowicie pozwól wodzie spłynąć. Następnie osusz go ręcznikami papierowymi. W każdej suszonej śliwce wykonaj nacięcia po jednej stronie ostrym nożem.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. W przepisie używam dwóch rodzajów sera. Twardy-do nawlekania szaszłyków i miękkiego twarogu do nadzienia.
Krok 5:
Osusz orzechy włoskie na suchej patelni, a następnie posiekaj na drobne okruchy.
Krok 6:
W misce połącz miękki ser, orzechy włoskie, pokruszone gotowane żółtko i czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 7:
Sól, pieprz, dopraw majonezem i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać całe jajko na twardo do nadzienia
Krok 8:
Przygotowane suszone śliwki nadziewane mieszanką sera z orzechami włoskimi i czosnkiem.
Krok 9:
Pokrój twardy ser w małe prostokąty mniej więcej wielkości suszonych śliwek.
Krok 10:
Usuń oliwki z solanki i dokładnie wysusz. Pokrój każdą oliwkę w pierścienie.
Krok 11:
Uformuj przekąskę: na nadziewanych śliwkach połóż oliwki na pierścieniu, połóż śliwki na kawałku sera i przekłuj wszystko razem szaszłykami. Połóż przystawkę na półmisku i podawaj. Smacznego!
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jeśli nie ma czasu na nadziewanie suszonych śliwek, możesz drobno posiekać suszone śliwki, wymieszać z orzechami, czosnkiem i majonezem i wymieszać na pastę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g