suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi

Przygotowanie jest proste i kończy się wyśmienitą przekąską! Suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi ozdobią każdy świąteczny stół. Pasuje do białego lub czerwonego wina, szampana musującego. Oryginalny, smaczny, jasny i piękny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 14 g
tłuszcze 50 % 29 g
węglowodany 26 % 15 g
322 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić suszone śliwki nadziewane orzechami włoskimi? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Suszone śliwki potrzebują dużych, bez pestek, najlepiej miękkich. Jajko ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Podziel na białko i żółtko. Na przekąskę potrzebujesz tylko żółtka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz suszone śliwki. Jeśli suszone śliwki są suche, zalej je wrzącą wodą. i odstaw na około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po upływie czasu Wrzuć suszone śliwki do durszlaka i całkowicie pozwól wodzie spłynąć. Następnie osusz go ręcznikami papierowymi. W każdej suszonej śliwce wykonaj nacięcia po jednej stronie ostrym nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. W przepisie używam dwóch rodzajów sera. Twardy-do nawlekania szaszłyków i miękkiego twarogu do nadzienia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osusz orzechy włoskie na suchej patelni, a następnie posiekaj na drobne okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz miękki ser, orzechy włoskie, pokruszone gotowane żółtko i czosnek przepuszczony przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz, dopraw majonezem i wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać całe jajko na twardo do nadzienia

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotowane suszone śliwki nadziewane mieszanką sera z orzechami włoskimi i czosnkiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój twardy ser w małe prostokąty mniej więcej wielkości suszonych śliwek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń oliwki z solanki i dokładnie wysusz. Pokrój każdą oliwkę w pierścienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj przekąskę: na nadziewanych śliwkach połóż oliwki na pierścieniu, połóż śliwki na kawałku sera i przekłuj wszystko razem szaszłykami. Połóż przystawkę na półmisku i podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jeśli nie ma czasu na nadziewanie suszonych śliwek, możesz drobno posiekać suszone śliwki, wymieszać z orzechami, czosnkiem i majonezem i wymieszać na pastę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy