mleko w cieście
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
mleko myjemy pod bieżącą wodą. Sól i pieprz. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mąkę, wlewamy wodę. Mieszaj, aż będzie gładka. Sól, pieprz do smaku. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. W przygotowanym cieście zanurzamy mleko. Rozłóż na patelni i smaż ze wszystkich stron, aż pojawi się złota i pachnąca skorupa. Okazuje się bardzo piękny i apetyczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mleko rybne - 100 kcal/100g