mleko w cieście

zdrowe i smaczne danie. I niezbyt drogie. To kulinarne arcydzieło przyda się przy braku żelaza w organizmie. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego podrobu rybnego. Można je gotować, smażyć, dodawać do zup i sałatek. Ten przepis opisuje proste smażenie.
LUSSIYAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 13 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
128 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
mleko myjemy pod bieżącą wodą. Sól i pieprz. Wbijamy jajka do miski, dodajemy mąkę, wlewamy wodę. Mieszaj, aż będzie gładka. Sól, pieprz do smaku. Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. W przygotowanym cieście zanurzamy mleko. Rozłóż na patelni i smaż ze wszystkich stron, aż pojawi się złota i pachnąca skorupa. Okazuje się bardzo piękny i apetyczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mleko rybne - 100   kcal/100g

Podobne przepisy