skład / składniki
metoda gotowania
gotowanie mieszanki przypraw:
1. Zmiażdż zirę i kolendrę w moździerzu.
2. Dodaj do nich resztę przypraw.
3. Wlej oliwę z oliwek.
4. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę.
mięso należy marynować:
1. Pokrój wieprzowinę na duże kawałki.
2. Wlej wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw do mięsa, mieszaj rękami przez kilka minut, jakby wcierając przyprawy w kawałki mięsa.
3. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
przygotuj pity. Zrobimy to w ten sposób:
1. Przesiej mąkę.
2. Dodaj sól i drożdże do mąki, wymieszaj.
3. Wymieszaj wodę i oliwę z oliwek, wlej do mąki.
4. Zagnieść ciasto. Ugniataj przez 10 minut.
5. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
6. Podziel ciasto na 12 równych części.
7. Rozwałkuj każdy w cienką tortillę.
8. Podgrzej patelnię. Smaż każdą pita na suchej patelni przez pół minuty z jednej strony, odwróć i smaż przez minutę, ponownie odwróć i smaż pita przez 30 sekund.
SOS zaziki można przygotować bezpośrednio przed podaniem lub wcześniej. Sos jest doskonale przechowywany w lodówce przez kilka dni. Procedura przygotowania zadziki jest następująca:
1. Weź średniej wielkości ogórek. Lepiej, żeby był młody. Pokrój w drobną kostkę, trochę soli i pozostaw na 10-15 minut, aż da sok.
2. Włóż jogurt do miski.
3. W tej samej misce dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
4. Wyciśnij czosnek i umieść go tam.
5. Odcedź sok z ogórków, wyciśnij przez sito.
6. Włóż pokrojony wyciśnięty ogórek do miski z jogurtem, wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Włóż gotowy sos do lodówki.
przyszła kolej na nadzienie:
1. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
2. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
3. Podsmaż posiekaną cebulę na oleju, aż będzie lekko złocista.
4. Włóż mięso i smaż do miękkości (10-15 minut). Najważniejsze jest to, że mięso pozostaje soczyste.
5. Umyj pomidory, usuń z nich łodygi, pokrój w koła, a następnie każde koło na pół.
wreszcie, gdy wszystko jest gotowe, możesz przejść do kompilacji. Wyginamy pitę na pół, kładziemy na środku nadzienie-smażone mięso i pomidory, polewamy sosem zadziki.
gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Majeranek suchy - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g