Grecki Gyros

apetyczne i kolorowe Greckie danie. Przygotuj - nie pożałujesz! Uwielbiam grecką kuchnię, po prostu uwielbiam SOS zadziki i często gotuję go do różnych potraw. Grecki Gyros nie jest łatwy do przygotowania-musisz wcześniej upiec pity (oczywiście możesz kupić gotową wersję w sklepie), marynować mięso. Ale wynik jest wart wysiłku! Tak aromatyczne okazuje się mięso, pyszne pity i świeży sos. Szczególnie dobrze jest przygotować to danie przed wyjazdem do natury i zbierać pity bezpośrednio na miejscu. Ogólnie radzę spróbować.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 51 % 21 g
226 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

gotowanie mieszanki przypraw:

1. Zmiażdż zirę i kolendrę w moździerzu.
2. Dodaj do nich resztę przypraw.
3. Wlej oliwę z oliwek.
4. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na chwilę.

mięso należy marynować:

1. Pokrój wieprzowinę na duże kawałki.
2. Wlej wcześniej przygotowaną mieszankę przypraw do mięsa, mieszaj rękami przez kilka minut, jakby wcierając przyprawy w kawałki mięsa.
3. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

przygotuj pity. Zrobimy to w ten sposób:

1. Przesiej mąkę.
2. Dodaj sól i drożdże do mąki, wymieszaj.
3. Wymieszaj wodę i oliwę z oliwek, wlej do mąki.
4. Zagnieść ciasto. Ugniataj przez 10 minut.
5. Włóż ciasto do miski, przykryj ręcznikiem i odstaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
6. Podziel ciasto na 12 równych części.
7. Rozwałkuj każdy w cienką tortillę.
8. Podgrzej patelnię. Smaż każdą pita na suchej patelni przez pół minuty z jednej strony, odwróć i smaż przez minutę, ponownie odwróć i smaż pita przez 30 sekund.

SOS zaziki można przygotować bezpośrednio przed podaniem lub wcześniej. Sos jest doskonale przechowywany w lodówce przez kilka dni. Procedura przygotowania zadziki jest następująca:

1. Weź średniej wielkości ogórek. Lepiej, żeby był młody. Pokrój w drobną kostkę, trochę soli i pozostaw na 10-15 minut, aż da sok.
2. Włóż jogurt do miski.
3. W tej samej misce dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
4. Wyciśnij czosnek i umieść go tam.
5. Odcedź sok z ogórków, wyciśnij przez sito.
6. Włóż pokrojony wyciśnięty ogórek do miski z jogurtem, wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Włóż gotowy sos do lodówki.

przyszła kolej na nadzienie:

1. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek.
2. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
3. Podsmaż posiekaną cebulę na oleju, aż będzie lekko złocista.
4. Włóż mięso i smaż do miękkości (10-15 minut). Najważniejsze jest to, że mięso pozostaje soczyste.
5. Umyj pomidory, usuń z nich łodygi, pokrój w koła, a następnie każde koło na pół.

wreszcie, gdy wszystko jest gotowe, możesz przejść do kompilacji. Wyginamy pitę na pół, kładziemy na środku nadzienie-smażone mięso i pomidory, polewamy sosem zadziki.

gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Majeranek suchy - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy