kalmary nadziewane krewetkami, serem i ryżem

w piekarniku, po drugie, bardzo smaczne i proste! Jeśli nie faszerowałeś potraw, kalmary nadziewane krewetkami, serem i ryżem w kremowym sosie to dobry początek. Kalmary można wypełnić różnymi nadzieniami według własnych upodobań. Na przykład: grzyby, mielone ryby, marchew i tak dalej.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 51 % 23 g
236 kcal
IG: 4 / 96 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kalmary nadziewane krewetkami, serem i ryżem? Na początek przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnych krewetek: królewskich lub argentyńskich, które lubisz najbardziej. Waga netto krewetek po oczyszczeniu z głowy i skorupy powinna wynosić co najmniej 200 g, więc weź krewetki z marginesem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż wstępnie ugotować w osolonej wodzie, włożyć do durszlaka i schłodzić. Ryż powinien być kruchy, a nie lepki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Mam zwykły rosyjski ser, ale mozzarella do pizzy lub suluguni też się tutaj sprawdzi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć krewetki i czosnek, smażyć, mieszając, na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś smażone krewetki do miski. Jeśli po usmażeniu na patelni pozostanie trochę oleju roślinnego, spróbuj go zachować, w przyszłości będzie potrzebny do sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W misce połącz ugotowany ryż, krewetki, starty ser, pietruszkę sok z cytryny i przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oczyść kalmary wewnątrz i na zewnątrz. Jeśli kalmary są zamrożone, najpierw je rozmrozić, ale nie do końca - mrożone kalmary są łatwiejsze do czyszczenia. Mam całe kałamarnice z ogonami. Ale możesz kupić już przygotowane obrane mrożone rurki bez ogonów. Będą musiały być po prostu rozmrożone i to wszystko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij tusze kalmarów przygotowaną mieszanką ryżowo-krewetkową.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż nadziewane kalmary do naczynia do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz przygotuj sos. Ser twarogowy potrzebuje kremowego, bez dodatków. Zamiast twarogu możesz wziąć ser topiony.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na patelni, na której smażono krewetki, roztop masło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej śmietanę, dodaj twaróg i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 1-2 minuty na małym ogniu, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli twój ser twarogowy jest już słony, nie możesz dodatkowo solić sosu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmij go z ognia. Jeśli nadal nie można było uniknąć grudek, możesz przetrzeć sos przez sito.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Polej kalmary sosem serowo-śmietanowym. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ułóż gotowe kalmary na talerzach, polej sosem, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal/100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g

Podobne przepisy