skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kalmary nadziewane krewetkami, serem i ryżem? Na początek przygotuj niezbędne składniki do nadzienia. Możesz użyć dowolnych krewetek: królewskich lub argentyńskich, które lubisz najbardziej. Waga netto krewetek po oczyszczeniu z głowy i skorupy powinna wynosić co najmniej 200 g, więc weź krewetki z marginesem.
Krok 2:
Ryż wstępnie ugotować w osolonej wodzie, włożyć do durszlaka i schłodzić. Ryż powinien być kruchy, a nie lepki.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Mam zwykły rosyjski ser, ale mozzarella do pizzy lub suluguni też się tutaj sprawdzi.
Krok 4:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć krewetki i czosnek, smażyć, mieszając, na złoty kolor.
Krok 7:
Przenieś smażone krewetki do miski. Jeśli po usmażeniu na patelni pozostanie trochę oleju roślinnego, spróbuj go zachować, w przyszłości będzie potrzebny do sosu.
Krok 8:
W misce połącz ugotowany ryż, krewetki, starty ser, pietruszkę sok z cytryny i przyprawy.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Oczyść kalmary wewnątrz i na zewnątrz. Jeśli kalmary są zamrożone, najpierw je rozmrozić, ale nie do końca - mrożone kalmary są łatwiejsze do czyszczenia. Mam całe kałamarnice z ogonami. Ale możesz kupić już przygotowane obrane mrożone rurki bez ogonów. Będą musiały być po prostu rozmrożone i to wszystko.
Krok 11:
Napełnij tusze kalmarów przygotowaną mieszanką ryżowo-krewetkową.
Krok 12:
Włóż nadziewane kalmary do naczynia do pieczenia.
Krok 13:
Teraz przygotuj sos. Ser twarogowy potrzebuje kremowego, bez dodatków. Zamiast twarogu możesz wziąć ser topiony.
Krok 14:
Na patelni, na której smażono krewetki, roztop masło.
Krok 15:
Wlej śmietanę, dodaj twaróg i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu, mieszając przez 1-2 minuty na małym ogniu, rozbijając wszystkie grudki. Jeśli twój ser twarogowy jest już słony, nie możesz dodatkowo solić sosu.
Krok 16:
Gdy sos zacznie gęstnieć, zdejmij go z ognia. Jeśli nadal nie można było uniknąć grudek, możesz przetrzeć sos przez sito.
Krok 17:
Polej kalmary sosem serowo-śmietanowym. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz przez około 15-20 minut, aż pojawi się złoty kolor. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.
Krok 18:
Ułóż gotowe kalmary na talerzach, polej sosem, udekoruj ziołami i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g