placki cebulowe z marchewką na śmietanie
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Obierz i opłucz cebulę. Bardzo drobno posiekaj.
2. Umyj i obierz marchewki, zetrzyj na drobnej tarce.
3. Czosnek obrać i drobno posiekać lub wycisnąć przez prasę.
4. Posiekaj czyste warzywa.
5. Wszystko wymieszaj. Dodaj sól, czarny i czerwony mielony pieprz, posiekaną natkę pietruszki.
6. Rozbij jajko do mieszanki, włóż śmietanę.
7. Dodaj mąkę i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
8. Podgrzej patelnię olejem roślinnym, smaż naleśniki z obu stron, aż będą ugotowane.
naleśniki podawaj na gorąco ze śmietaną lub ulubionym sosem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g