skład / składniki
metoda gotowania
schab z kością umyć, osuszyć i pokroić na małe porcje o grubości około 2 cm w tym przepisie wieprzowina nie musi być bita, ponieważ kawałki są już wystarczająco cienkie, aby mieć czas na gotowanie. Sól i pieprz każdy kawałek mięsa.
przygotuj produkty do panierowania wieprzowiny.
wlej mąkę do jednego pojemnika-będzie to pierwsza warstwa panierki.
w drugim pojemniku ugotuj lezon-drugą warstwę panierki. Aby zrobić lezon, rozbij jajka i ubij je widelcem. Wlej trochę ciepłej wody i jeszcze raz dokładnie ubij, aż utworzy się puszysta piana.
wlej bułkę tartą do trzeciego pojemnika. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do bułki tartej. Drobno posiekaj świeże liście szałwii i dodaj do pojemnika. Bułka tarta, starty parmezan i drobno posiekana szałwia dobrze wymieszaj - będzie to trzecia warstwa panierki.
najpierw zwiń wieprzowinę w mące. Następnie lekko strząśnij nadmiar mąki i zanurz w lezonie, aby pokryć cały kawałek mięsa. Następnie przykryj wieprzowinę trzecią warstwą panierki-bułką tartą, serem i szałwią. Zrób to samo z każdą porcją wieprzowiny. Ułóż kawałki peleryny pokryte potrójną warstwą panierki na arkuszu lub dużym naczyniu.
wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, aby pokrył kawałki wieprzowiny ze wszystkich stron. Rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Możesz sprawdzić olej pod kątem gotowości do smażenia mięsa za pomocą kromki chleba. Jeśli chleb wrzucony do oleju natychmiast zacznie się pienić i skwierczeć - temperatura oleju jest wystarczająca do smażenia wieprzowiny.
za pomocą szczypiec kuchennych zanurz kawałki wieprzowiny w rozgrzanym do czerwoności oleju i smaż ze wszystkich stron każdy kawałek mięsa przez 3 minuty. Po pokryciu wieprzowiny złotą skórką połóż ją na kilkakrotnie złożonym ręczniku papierowym lub papierowych serwetkach, aby wchłonął nadmiar oleju. Zrób to samo z każdym kawałkiem wieprzowiny.
po wchłonięciu nadmiaru oleju do serwetek przenieś wieprzowinę w lezonie na porcjowane talerze i możesz podać. Jako dodatek możesz zrobić tłuczone ziemniaki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Szałwia świeża - 58 kcal/100g