panierowana wieprzowina i lezone

niezwykle soczyste mięso w chrupiącej panierce serowej! Panierowana wieprzowina i lezone to danie na każdą okazję - jest tak apetyczne, aromatyczne i smaczne, a także piękne. Charakterystyczną cechą tego dania jest warstwowa panierka mięsa, która pozwala zachować miękkość wieprzowiny w środku, a jednocześnie sprawia, że jest apetycznie chrupiąca na zewnątrz.
TataAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 20 g
tłuszcze 47 % 25 g
węglowodany 15 % 8 g
330 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

schab z kością umyć, osuszyć i pokroić na małe porcje o grubości około 2 cm w tym przepisie wieprzowina nie musi być bita, ponieważ kawałki są już wystarczająco cienkie, aby mieć czas na gotowanie. Sól i pieprz każdy kawałek mięsa.

przygotuj produkty do panierowania wieprzowiny.

wlej mąkę do jednego pojemnika-będzie to pierwsza warstwa panierki.

w drugim pojemniku ugotuj lezon-drugą warstwę panierki. Aby zrobić lezon, rozbij jajka i ubij je widelcem. Wlej trochę ciepłej wody i jeszcze raz dokładnie ubij, aż utworzy się puszysta piana.

wlej bułkę tartą do trzeciego pojemnika. Zetrzyj parmezan na drobnej tarce i dodaj do bułki tartej. Drobno posiekaj świeże liście szałwii i dodaj do pojemnika. Bułka tarta, starty parmezan i drobno posiekana szałwia dobrze wymieszaj - będzie to trzecia warstwa panierki.

najpierw zwiń wieprzowinę w mące. Następnie lekko strząśnij nadmiar mąki i zanurz w lezonie, aby pokryć cały kawałek mięsa. Następnie przykryj wieprzowinę trzecią warstwą panierki-bułką tartą, serem i szałwią. Zrób to samo z każdą porcją wieprzowiny. Ułóż kawałki peleryny pokryte potrójną warstwą panierki na arkuszu lub dużym naczyniu.

wlej olej roślinny na rozgrzaną patelnię, aby pokrył kawałki wieprzowiny ze wszystkich stron. Rozgrzej olej do wysokiej temperatury. Możesz sprawdzić olej pod kątem gotowości do smażenia mięsa za pomocą kromki chleba. Jeśli chleb wrzucony do oleju natychmiast zacznie się pienić i skwierczeć - temperatura oleju jest wystarczająca do smażenia wieprzowiny.

za pomocą szczypiec kuchennych zanurz kawałki wieprzowiny w rozgrzanym do czerwoności oleju i smaż ze wszystkich stron każdy kawałek mięsa przez 3 minuty. Po pokryciu wieprzowiny złotą skórką połóż ją na kilkakrotnie złożonym ręczniku papierowym lub papierowych serwetkach, aby wchłonął nadmiar oleju. Zrób to samo z każdym kawałkiem wieprzowiny.

po wchłonięciu nadmiaru oleju do serwetek przenieś wieprzowinę w lezonie na porcjowane talerze i możesz podać. Jako dodatek możesz zrobić tłuczone ziemniaki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Szałwia świeża - 58   kcal/100g

Podobne przepisy