stek rybny na patelni grillowej

trochę wysiłku i soczysta ryba na twoim stole! Stek rybny na patelni grillowej to przypadek, gdy danie jest jednocześnie zdrowe i niezwykle smaczne. Wstępne marynowanie ryby w pikantnych ziołach i soku z cytryny czyni ją jeszcze bardziej soczystą i aromatyczną. A późniejsze grillowanie steków dodaje mięsu apetycznych rumianych pasków i złocistej chrupkości.
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 11 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
224 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Dokładnie opłucz filety rybne pod zimną bieżącą wodą i wytrzyj papierowymi serwetkami. Ryby do tego dania można w zasadzie wziąć na podstawie indywidualnych preferencji smakowych. W tym przypadku zastosowano filet z okonia w paski.

2. Aby mięso było bardziej soczyste i smaczne, lepiej wstępnie marynować. Podstawą marynaty są najczęstsze produkty-cytryna i oliwa z oliwek, a także niektóre pikantne zioła - tymianek i oregano.
zioła spłucz wodą i osusz, rozkładając na ręczniku.
obierz czosnek, opłucz i posiekaj goździki. Możesz przepuścić czosnek przez prasę, zetrzeć lub drobno posiekać nożem.

w małym, głębokim pojemniku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek i pikantne zioła. Dodaj trochę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty ze sobą.

3. Umieść steki rybne w szczelnej, szczelnej torbie i wlej marynatę. Zawiąż mocno i równomiernie rozprowadź marynatę w torbie. Włóż torebkę z rybą do lodówki na około pół godziny.

4. Po pół godzinie przygotuj patelnię grillową. Umieść go na kuchence i włącz średnie ciepło. Nie można wlewać oleju roślinnego ani innego, ponieważ na stekach rybnych znajdują się resztki oliwy z oliwek spod marynaty.

wyjmij steki rybne z torby i strząśnij nadmiar marynaty. Następnie połóż rybę na rozgrzanej patelni skórą do dołu. Dopraw rybę solą morską do smaku. Smaż steki rybne na chrupiący złoty kolor po obu stronach. Czas smażenia wynosi około 5 minut z każdej strony.

5. Połóż gotowe steki rybne na pięknym naczyniu. Przed podaniem udekoruj plasterkami soczystej cytryny i gałązkami tymianku.

smacznego! Można się cieszyć!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy