słodkie naleśniki z truskawkami i twarogiem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
przesiej 400g mąki do miski. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, 4 łyżki. cukier, 1 łyżka.proszek do pieczenia. Ubij 2 jajka z 1 łyżeczką cukru waniliowego i połącz z ciepłym mlekiem (na oko). Wlej mieszankę mleka do mąki i mieszaj mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Pozostaw na 10 minut.następnie dodaj 50gr.roztopionego masła i ponownie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, użyj pędzla do gotowania z roztopionym masłem i piecz naleśniki przez 1,5-2 minuty z każdej strony.
na sos (500gr.mrożone truskawki, cukier do smaku, 1 łyżka. l. skrobia) wlać mrożone truskawki z cukrem, pozostawić do rozmrożenia na 2-3 godziny, doprowadzić do wrzenia, wlać mieszaninę 2 łyżki. l. zimna woda ze skrobią, dokładnie wymieszać, gotować, mieszając 1 min. zdjąć z ognia, dodać pokrojone jagody, całkowicie ostudzić.
do nadzienia wymieszaj trochę truskawek z twarogiem (500gr.twarogu, 2-4 łyżki. gęsta śmietana, 2-3 łyżki.cukier puder) przechowywać w lodówce do momentu użycia.
posmaruj każdy naleśnik nadzieniem twarogowym, zwiń w rurkę. Podawaj słodkie naleśniki z sosem jagodowym.
na sos (500gr.mrożone truskawki, cukier do smaku, 1 łyżka. l. skrobia) wlać mrożone truskawki z cukrem, pozostawić do rozmrożenia na 2-3 godziny, doprowadzić do wrzenia, wlać mieszaninę 2 łyżki. l. zimna woda ze skrobią, dokładnie wymieszać, gotować, mieszając 1 min. zdjąć z ognia, dodać pokrojone jagody, całkowicie ostudzić.
do nadzienia wymieszaj trochę truskawek z twarogiem (500gr.twarogu, 2-4 łyżki. gęsta śmietana, 2-3 łyżki.cukier puder) przechowywać w lodówce do momentu użycia.
posmaruj każdy naleśnik nadzieniem twarogowym, zwiń w rurkę. Podawaj słodkie naleśniki z sosem jagodowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g