słodkie naleśniki z truskawkami i twarogiem

naleśniki zamienią się w kulinarne arcydzieło, z tym nadzieniem truskawkowym.
gita35Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 62 % 24 g
193 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
przesiej 400g mąki do miski. Dodaj 1 łyżeczkę. sól, 4 łyżki. cukier, 1 łyżka.proszek do pieczenia. Ubij 2 jajka z 1 łyżeczką cukru waniliowego i połącz z ciepłym mlekiem (na oko). Wlej mieszankę mleka do mąki i mieszaj mikserem, aż powstanie gładkie ciasto. Pozostaw na 10 minut.następnie dodaj 50gr.roztopionego masła i ponownie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, użyj pędzla do gotowania z roztopionym masłem i piecz naleśniki przez 1,5-2 minuty z każdej strony.

na sos (500gr.mrożone truskawki, cukier do smaku, 1 łyżka. l. skrobia) wlać mrożone truskawki z cukrem, pozostawić do rozmrożenia na 2-3 godziny, doprowadzić do wrzenia, wlać mieszaninę 2 łyżki. l. zimna woda ze skrobią, dokładnie wymieszać, gotować, mieszając 1 min. zdjąć z ognia, dodać pokrojone jagody, całkowicie ostudzić.



 do nadzienia wymieszaj trochę truskawek z twarogiem (500gr.twarogu, 2-4 łyżki. gęsta śmietana, 2-3 łyżki.cukier puder) przechowywać w lodówce do momentu użycia.

 posmaruj każdy naleśnik nadzieniem twarogowym, zwiń w rurkę. Podawaj słodkie naleśniki z sosem jagodowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy