skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na wieprzowinę po koreańsku. Jako mięso lepiej jest używać polędwicy, chudych kawałków mięsa i zawsze świeżego i wysokiej jakości mięsa. Z mięsa odcinamy folię, ścięgna i resztki tłuszczu.
Krok 2:
Pokrój mięso wieprzowe na małe kostki lub paski o grubości nie większej niż dwa centymetry. Mięso lepiej pokroić w poprzek włókien, aby po usmażeniu było miękkie i delikatne. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć, wrzucając mięso do durszlaka. Włóż wieprzowinę do głębokiej miski.
Krok 3:
Przygotuj marynatę wieprzową. Podstawą marynaty wieprzowej w języku koreańskim jest sos sojowy, jest słony, więc pozostałe przyprawy, zwłaszcza sól, należy dodać do smaku, aby nie zepsuć sosu nadmiernym dodatkiem przypraw. Wlej sos sojowy do miski. Dodaj sos pomidorowy, cukier, sól do smaku, zmieloną czerwoną paprykę, mielony imbir, starty lub drobno posiekany czosnek, olej sezamowy i garść sezamu. Wymieszaj składniki.
Krok 4:
Napełnij wieprzowinę gotowaną marynatą. Wymieszaj, aby mięso było dobrze nasycone marynatą i pozostaw na pół godziny do marynowania.
Krok 5:
W międzyczasie ugotujemy cebulę. Obierz cebulę z łuski i pokrój ją piórami. W razie potrzeby możesz użyć niebieskiej cebuli.
Krok 6:
Zazwyczaj wieprzowina po koreańsku jest gotowana na głębokiej patelni wok, która ma zwężone dno. Jeśli nie, odpowiedni jest kocioł lub zwykła głęboka patelnia o grubych ściankach. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Mięso kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni.
Krok 7:
Dodaj gotowaną cebulę. Zmniejsz ogień i smaż mięso z cebulą pod pokrywką przez około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając składniki szpatułką.
Krok 8:
Danie jest gotowe. Mięso powinno być miękkie i soczyste, a na patelni pozostanie niewielka ilość sosu na dnie. Podawaj wieprzowinę po koreańsku do stołu na gorąco, posyp sezamem i posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu, jako niezależne danie lub z gotowanym ryżem i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g