wieprzowina po koreańsku

Azjatyckie danie mięsne o pikantnym smaku! Wieprzowina po koreańsku jest popularnym daniem kuchni koreańskiej. To danie jest znane tym, którzy są fanami kuchni azjatyckiej i lubią pikantne dania mięsne i pikantne sałatki warzywne. Koreańska wieprzowina łączy w sobie pikantność przypraw i słodko-kwaśną cierpkość, doskonale uzupełniając smak pikantnego mięsa. W ojczyźnie to danie nazywa się Dai Ji Bulkogi. Podaje się go z reguły z ryżem do dekoracji, sosem sojowym i koreańskimi sałatkami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 53 % 21 g
węglowodany 20 % 8 g
254 kcal
IG: 57 / 14 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na wieprzowinę po koreańsku. Jako mięso lepiej jest używać polędwicy, chudych kawałków mięsa i zawsze świeżego i wysokiej jakości mięsa. Z mięsa odcinamy folię, ścięgna i resztki tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na małe kostki lub paski o grubości nie większej niż dwa centymetry. Mięso lepiej pokroić w poprzek włókien, aby po usmażeniu było miękkie i delikatne. Mięso myjemy pod bieżącą wodą i pozwalamy wodzie całkowicie spłynąć, wrzucając mięso do durszlaka. Włóż wieprzowinę do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj marynatę wieprzową. Podstawą marynaty wieprzowej w języku koreańskim jest sos sojowy, jest słony, więc pozostałe przyprawy, zwłaszcza sól, należy dodać do smaku, aby nie zepsuć sosu nadmiernym dodatkiem przypraw. Wlej sos sojowy do miski. Dodaj sos pomidorowy, cukier, sól do smaku, zmieloną czerwoną paprykę, mielony imbir, starty lub drobno posiekany czosnek, olej sezamowy i garść sezamu. Wymieszaj składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij wieprzowinę gotowaną marynatą. Wymieszaj, aby mięso było dobrze nasycone marynatą i pozostaw na pół godziny do marynowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie ugotujemy cebulę. Obierz cebulę z łuski i pokrój ją piórami. W razie potrzeby możesz użyć niebieskiej cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zazwyczaj wieprzowina po koreańsku jest gotowana na głębokiej patelni wok, która ma zwężone dno. Jeśli nie, odpowiedni jest kocioł lub zwykła głęboka patelnia o grubych ściankach. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Mięso kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażyć na dużym ogniu, aż się zarumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gotowaną cebulę. Zmniejsz ogień i smaż mięso z cebulą pod pokrywką przez około 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając składniki szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Danie jest gotowe. Mięso powinno być miękkie i soczyste, a na patelni pozostanie niewielka ilość sosu na dnie. Podawaj wieprzowinę po koreańsku do stołu na gorąco, posyp sezamem i posiekanymi świeżymi ziołami na wierzchu, jako niezależne danie lub z gotowanym ryżem i sałatką ze świeżych warzyw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy