skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka bez chleba? Aby zrobić kotlety, przepuść filet z kurczaka przez maszynę do mięsa i zamień go w mięso mielone. Włóż mięso mielone do przestronnej miski, w której ugotujesz masę kotleta.
Krok 2:
Podążaj za mięsem przez maszynkę do mięsa i obraną cebulę. Posiekana cebula nada kotletom soczystości i smaku.
Krok 3:
Następnie dodaj jajko, sól i przyprawy. Dobrze wymieszaj całą masę. Jako przyprawę możesz użyć czarnego mielonego pieprzu i suszonych ziół lub użyć gotowego zestawu przypraw do mięsa.
Krok 4:
Gotowa masa kotleta będzie trochę płynna, że nie będzie można z niej uformować kotletów. Więc dodaj trochę skrobi. Dostosuj jego ilość do swojego gustu. Ubij trochę gotową masę kotletową na dnie miski. Dzięki tej procedurze reflektor stanie się gęstszy i łatwiej będzie go uformować w kotlety. A same kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.
Krok 5:
Aby usmażyć kotlety, rozgrzej patelnię do gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Uformuj małe kotlety rękami i zwiń je w bułkę tartą. Umieść kotlety na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Krok 6:
Gotowe kotlety będą wyglądać bardzo różowo i apetycznie.
Krok 7:
Podawaj kotlety z kurczaka na gorąco. Smacznego!
jednym z najlepszych i najbardziej satysfakcjonujących posiłków są kotlety. Gotowane z mięsa z kurczaka są bardzo delikatne i smaczne. Możesz uzupełnić takie kotlety dowolnym dodatkiem, na przykład możesz ugotować tłuczone ziemniaki lub ugotować ryż.
do masy kotletowej można dodać posiekane świeże zioła i starty ser.
mięso z kurczaka do kotletów staraj się używać ze wszystkich części kurczaka. Jeśli używasz tylko mięsa z piersi kurczaka, gotowe kotlety okażą się suche.
kotlety gotowane bez chleba mają bogaty smak. Aby dodać kotletom największego smaku, możesz dodać do ich składu trochę posiekanego czosnku.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g