kotlety z kurczaka bez chleba

pyszne i aromatyczne drugie danie na każdy stół. Kotlety z mielonego kurczaka można przypisać żywieniu dietetycznemu. Są odpowiednie dla tych, którzy monitorują swoją dietę. Przepis nie jest wcale trudny. Spróbuj gotować i Ty!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 31 % 9 g
141 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka bez chleba? Aby zrobić kotlety, przepuść filet z kurczaka przez maszynę do mięsa i zamień go w mięso mielone. Włóż mięso mielone do przestronnej miski, w której ugotujesz masę kotleta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podążaj za mięsem przez maszynkę do mięsa i obraną cebulę. Posiekana cebula nada kotletom soczystości i smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jajko, sól i przyprawy. Dobrze wymieszaj całą masę. Jako przyprawę możesz użyć czarnego mielonego pieprzu i suszonych ziół lub użyć gotowego zestawu przypraw do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotowa masa kotleta będzie trochę płynna, że nie będzie można z niej uformować kotletów. Więc dodaj trochę skrobi. Dostosuj jego ilość do swojego gustu. Ubij trochę gotową masę kotletową na dnie miski. Dzięki tej procedurze reflektor stanie się gęstszy i łatwiej będzie go uformować w kotlety. A same kotlety nie rozpadną się podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby usmażyć kotlety, rozgrzej patelnię do gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Uformuj małe kotlety rękami i zwiń je w bułkę tartą. Umieść kotlety na patelni i smaż z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe kotlety będą wyglądać bardzo różowo i apetycznie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj kotlety z kurczaka na gorąco. Smacznego!

jednym z najlepszych i najbardziej satysfakcjonujących posiłków są kotlety. Gotowane z mięsa z kurczaka są bardzo delikatne i smaczne. Możesz uzupełnić takie kotlety dowolnym dodatkiem, na przykład możesz ugotować tłuczone ziemniaki lub ugotować ryż.
do masy kotletowej można dodać posiekane świeże zioła i starty ser.
mięso z kurczaka do kotletów staraj się używać ze wszystkich części kurczaka. Jeśli używasz tylko mięsa z piersi kurczaka, gotowe kotlety okażą się suche.
kotlety gotowane bez chleba mają bogaty smak. Aby dodać kotletom największego smaku, możesz dodać do ich składu trochę posiekanego czosnku.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy