bezglutenowe placki bananowe PP z mąką ryżową

pyszne, szybkie, aromatyczne, dla prawidłowego odżywiania! Te pyszne bananowe placki PP można łatwo przygotować w ciągu kilku minut na śniadanie. Co więcej, będą nie tylko smaczne, ale także zdrowe - w ich składzie nie ma cukru i mąki pszennej. Można je włączyć do diety na różnych dietach.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 71 % 25 g
160 kcal
IG: 0 / 42 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki PP? Przygotuj wskazane produkty. Weź dojrzałe banany. Dzięki temu gotowe naleśniki będą miały bogaty smak i będą słodkawe. Jaja biorę C0 kategorii. Do naleśników nie dodaje się cukru, do smaku można dodać cukier (substytut cukru), wanilię, cynamon. Przygotuj patelnię nieprzywierającą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj banana i osusz ręcznikiem. Usuń skórę i pokrój - możesz pokroić w koła, kostki. Weź głęboką miskę ciasta i włóż do niej pokrojonego Banana.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czyste jajka rozbij i dodaj do miski do bananów. Weź blender zanurzeniowy lub zwykły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj i wymieszaj banana i jajka. Masa powinna być przewiewna i jednorodna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj odpowiednią ilość mąki ryżowej i wymieszaj trzepaczką. Ciasto na naleśniki okazuje się gęste, o konsystencji jak śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, zmniejsz ogień do średniego. Łyżką rozłóż ciasto na patelni i usmaż je najpierw z jednej strony, a następnie odwróć i usmaż z drugiej na złoty kolor. Do smażenia wystarczy półtorej minuty. Jeśli patelnia nie jest nieprzywierająca, możesz ją lekko nasmarować olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe placki można podawać od razu. Do takich naleśników można zaoferować dżem, śmietanę, mleko skondensowane. Możesz również zaoferować im filiżankę kawy, herbaty lub mleka.

wielu uważa, że prawidłowe odżywianie jest nudne i nie smakuje dobrze. Spróbuj ugotować te naleśniki i od razu upewnij się, że przestrzegając diety zdrowego racjonalnego menu, możesz jeść bardzo smacznie i różnorodnie.

uważam, że ten przepis można sklasyfikować jako PP, ponieważ w składzie tych naleśników, które będą wspaniałym zdrowym śniadaniem, nie ma cukru, który ostatnio zaleca się zmniejszać lub unikać (uważa się, że nie ma składników odżywczych, ale dużo kalorii), ponieważ nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju choroby takie jak cukrzyca, otyłość itp.

ponadto obecnie coraz więcej osób jest uczulonych na gluten, który jest właśnie zawarty w mące pszennej. A w tym przepisie z mąki używa się mąki ryżowej, która nie zawiera glutenu, ale ma w swoim składzie dużą ilość białka.

ważne jest, aby zdawać sobie sprawę, że w naturze nie ma przepisów ani produktów, które z pewnością są dobre dla wszystkich ludzi lub bezwarunkowo szkodliwe dla wszystkich. Podobnie jak w przypadku leków, a także w żywieniu, istnieją wskazania i przeciwwskazania, dzienne Indywidualne normy spożycia, a dla większości ludzi wszystko to jest bardzo spersonalizowane. Jednocześnie istnieje wiele mitów "o prawidłowym odżywianiu" (na przykład: tłuszcz jest zły), które zniekształcają samą istotę tej koncepcji iw takiej zniekształconej formie rozprzestrzeniają się w Internecie i mediach. Dlatego pamiętaj, że każdy "przepis PP" będzie miał związek z prawidłowym odżywianiem tylko warunkowo, nie należy go traktować jako dogmatu. I nawet jeśli autor przepisu, "specjalista od zdrowego odżywiania" lub dietetyk i trener fitness nazywa coś przydatnym (PP) lub szkodliwym, być może nie jest to dla ciebie osobiście.
opinia administracji serwisu o prawidłowym odżywianiu może nie pokrywać się z opinią autora PP przepisu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy