skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić serniki z kefiru? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź miękki twaróg, nie kruchy, ale nie surowy, w przeciwnym razie nie możesz ich później odwrócić i ugotować.
Krok 2:

Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Jajko dokładnie umyj i rozbij do miski. Na taką porcję potrzebujesz połowy zwykłego jajka, po prostu wziąłem małe.
Krok 3:

Wlej kefir do miski z twarogiem. Pamiętaj, aby wziąć kefir świeży, nie kwaśny i gęsty.
Krok 4:

Dodaj cukier i wymieszaj, jeśli chcesz słodszy, zwiększ ilość. Wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy.
Krok 5:

Dodaj sól. Wzmocni i podkreśli smak. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 6:

Przesiej mąkę zmieszaną z sodą do miski z masą twarogową. Jeśli obawiasz się, że serniki mogą uzyskać smak sody, zastąp go proszkiem do pieczenia, zwiększając ilości 2 razy.
Krok 7:

Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 8:

Na stół wsyp mąkę i połóż po jednej łyżce masy twarogowej i panieruj.
Krok 9:

Uformuj serniki, wygodnie jest to zrobić za pomocą szpatułki do gotowania.
Krok 10:

Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, umieść serniki na patelni. Nie próbuj wkładać dużo na raz, będzie to niewygodne. Zmniejsz ogień do małego i smaż z każdej strony przez 5-6 minut,aż będzie złoty. Nie przykrywaj patelni pokrywką, sernik odpadnie i się rozłoży.
Krok 11:

Wyjmij serniki z patelni i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Smacznego.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal / 100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal / 100g




