serniki na kefirze z twarogiem na patelni

przepyszne, bujne, rumiane-najlepsze poranne danie! Serniki z twarogiem na patelni są bardzo smaczne i delikatne dzięki kefirowi. Idealny na śniadanie lub lekką kolację. Ponadto są przygotowywane w ciągu kilku minut.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 32 % 15 g
węglowodany 45 % 21 g
257 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki z kefiru? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź miękki twaróg, nie kruchy, ale nie surowy, w przeciwnym razie nie możesz ich później odwrócić i ugotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż twaróg do miski i rozgnieć widelcem. Jajko dokładnie umyj i rozbij do miski. Na taką porcję potrzebujesz połowy zwykłego jajka, po prostu wziąłem małe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski z twarogiem. Pamiętaj, aby wziąć kefir świeży, nie kwaśny i gęsty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i wymieszaj, jeśli chcesz słodszy, zwiększ ilość. Wszystko dobrze wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać wanilinę lub cukier waniliowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól. Wzmocni i podkreśli smak. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę zmieszaną z sodą do miski z masą twarogową. Jeśli obawiasz się, że serniki mogą uzyskać smak sody, zastąp go proszkiem do pieczenia, zwiększając ilości 2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na stół wsyp mąkę i połóż po jednej łyżce masy twarogowej i panieruj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj serniki, wygodnie jest to zrobić za pomocą szpatułki do gotowania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu, umieść serniki na patelni. Nie próbuj wkładać dużo na raz, będzie to niewygodne. Zmniejsz ogień do małego i smaż z każdej strony przez 5-6 minut,aż będzie złoty. Nie przykrywaj patelni pokrywką, sernik odpadnie i się rozłoży.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij serniki z patelni i połóż na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju. Smacznego.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal / 100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy