skład / składniki
metoda gotowania
1. Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Pozostaw na 10 minut, aby ułożyć sok.
2. W międzyczasie drobno posiekaj jedną cebulę, lekko podsmaż. Dodaj mięso mielone i smaż przez chwilę. Dodaj sól i pieprz do smaku, gotuj wszystko pod przykryciem przez 7 minut. Pozwól mu trochę ostygnąć.
3. Zetrzyj drugą cebulę na grubej tarce, połącz z cukinią. Lekko ubij jajka, wlej je do cebuli z cukinią. Dodaj posiekane warzywa, olej roślinny do smaku (1-2 łyżki stołowe) i wlej mleko. Dobrze wszystko wymieszaj.
4. Przesiej mąkę do powstałej mieszanki cukinii i zagnieść ciasto o konsystencji nieco grubszej jak na naleśnikach. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku do ciasta.
5. Nasmaruj rozgrzaną patelnię olejem roślinnym. Wlać ciasto jak na średniej grubości naleśnik.
6. Dopóki naleśnik nie zastygnie, połóż łyżkę mielonego mięsa na połowie naleśnika. Drugą połową przykryj mięso mielone i dociśnij naleśnik do krawędzi. Smaż czebureki pod pokrywką z obu stron, aż będą rumiane.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g