paella z krewetkami

Przygotuj słynne hiszpańskie danie! Jest pyszny i prosty! Paella z krewetkami to danie z Hiszpanii, które nie jest trudne do zrobienia w domu. Składniki tego dania są najbardziej zwyczajne. Drogi szafran można zastąpić kurkumą, chociaż tradycyjnie ryż jest barwiony szafranem. Okazuje się pyszne codzienne danie, które urozmaica rodzinne menu i na pewno spodoba się krewnym. Należy również podać paellę rodzinie lub przyjaciołom, którzy odwiedzili.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 52 % 14 g
133 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować paellę.

2. Przygotowujemy składniki:

- Chorizo kroimy w cienkie plasterki;

- obierz i drobno posiekaj cebulę;

- umyj paprykę, wytrzyj ręcznikiem, Wytnij łodygę, usuń nasiona, przecinając paprykę na pół. Następnie pokrój go na małe kawałki;

- obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem lub drobną tarką;

- pomidory myjemy, przecieramy ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę;

- dobrze spłucz ryż do czystej wody.

2. Umieść małą patelnię na średnim ogniu, dobrze ją podgrzej, rozłóż kółka chorizo i smaż je przez 1-2 minuty z każdej strony (aż będą chrupiące). Gotową kiełbasę układamy na szerokim talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby szkło było pełne oleju.

3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Możesz użyć Kazanka. Włóż posiekaną cebulę i paprykę, posiekany czosnek do oleju. Mieszając, gotujemy wszystko razem przez 5 minut (do zmiękczenia), po czym dodajemy ryż i wędzoną paprykę, wszystko mieszamy, gotujemy przez 1 minutę.

4. Włóż pomidory i szafran (kurkumę) na patelnię do ryżu, wlej bulion z kurczaka, wszystko wymieszaj, zagotuj. Następnie, gdy płyn się zagotuje, dodaj Chorizo, ponownie wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

5. Przykryj patelnię podwójną warstwą folii i włóż do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 25 minut. Gdy minie czas, otwórz piekarnik, dodaj krewetki i groszek do patelni, ponownie przykryj folią. Pieczemy wszystko razem przez 7 minut. Ryż powinien stać się miękki, a krewetki powinny mieć czas na gotowanie.

6. Moje cytryny i pietruszkę. Cytryny są dobrze z trzema gąbkami, aby zmyć warstwę środka konserwującego, a następnie wybierz ręcznikiem i pokrój na duże kawałki. Staramy się, aby kawałki były piękne. Umyj pietruszkę, wysusz, zostaw liście w całości.

7. Udekoruj gotową paellę cytrynami i pietruszką, podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy