naleśniki na kwaśnym mleku są bujne

bardzo delikatne i pyszne naleśniki na śniadanie! Takie naleśniki robię bardzo na weekendowe śniadanie, aby zadowolić moich bliskich.Okazują się bardzo delikatne i rozpływają się w ustach.Zwykle jemy je z szacunkami lub dżemem.
LiliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 69 % 38 g
275 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

kwaśne mleko powinno być ciepłe w tym celu można je lekko podgrzać.
zmielić jajko z cukrem.
przesiej mąkę, dodaj sodę i sól na czubku łyżeczki.
teraz łączę wszystkie składniki, dobrze mieszam i odstawiam na 20 minut w ciepłym miejscu.
dobrze rozgrzewam patelnię olejem roślinnym i łyżką rozprowadzam ciasto.
smaż na złoty kolor z jednej strony, a potem z drugiej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kwaśne mleko - 60   kcal/100g

Podobne przepisy