mostek w rękawie pieczony w piekarniku

pyszna przystawka mięsna na każdy świąteczny stół! Mostek w rękawie pieczony w piekarniku jest tak smaczny, że prawie wszystko jest nadal spożywane na gorąco. Ale nadal polecam przygotować go z wyprzedzeniem i zapisać na świąteczne przekąski.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 51 % 18 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 20 % 7 g
175 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec mostek w rękawie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz grubsze kawałki mostka z warstwami mięsa. Im więcej mięsa, tym smaczniejsze. Nawet niewielka ilość tłuszczu w mostku doda soczystości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przestronnej misce połącz sos sojowy, musztardę i olej roślinny. Obierz czosnek i przepuść przez prasę bezpośrednio do miski. Do smaku dodaj sól i przyprawy. Dodając sól, pamiętaj, że sos sojowy jest już słony. Jako przyprawę biorę mielony pieprz, trochę papryki i suszoną bazylię. Ale możesz nieco zmienić skład przyprawy według własnych upodobań. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Całkowicie zwiń mostek w powstałej marynacie, aby był równomiernie pokryty ze wszystkich stron. Odstaw na co najmniej 30 minut. Jeśli masz czas, możesz zostawić go na kilka godzin.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby upiec, umieść mostek wraz z marynatą w rękawie do pieczenia i zawiąż go z obu stron. Umieść mostek na metalowej blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    20 minut przed końcem odetnij rękaw od góry i otwórz mostek, aby lekko się zrumienił w piekarniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowy mostek z piekarnika, połóż na talerzu i włóż do lodówki do ostygnięcia. W lodówce mostek stwardnieje i będzie łatwo cięty. Ten rodzaj mięsa świetnie nadaje się do kanapek zamiast kiełbasy. Miłego poczęstunku!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Boczek wieprzowy - 155   kcal/100g

Podobne przepisy