Indyk w sosie pomidorowym na patelni

soczysty, pyszny, szybki, z prostym przepisem, na obiad! Indyk w sosie pomidorowym na patelni jest miękki i aromatyczny. Można go gotować zarówno na kuchence, jak iw piekarniku. Pasuje do każdego przystawki. A czas na to zajmie ci 45 minut!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 10 g
tłuszcze 28 % 5 g
węglowodany 17 % 3 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić indyka w sosie pomidorowym na patelni? Bardzo proste danie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź indyka bez kości, tylko mięso. Odpowiednie jest mięso z piersi lub uda ptaka. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Jeśli nie masz tylko fileta, ale uda z kością i skórą, najpierw usuń skórę i wytnij kość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp mięso papryką, solą i pieprzem. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać własne do smaku. Odpowiednia jest specjalna mieszanka przypraw do indyka lub drobiu (w takim przypadku spójrz na kompozycję na opakowaniu; jeśli ma już sól i pieprz, musisz ostrożnie dodać te przyprawy).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz dojrzałe soczyste pomidory. Pokrój miąższ w bardzo drobną kostkę. Lub, jeśli chcesz, możesz zetrzeć pomidory na drobnej tarce. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie po prostu jej nie dodawać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni na dużym ogniu podgrzej 2 łyżki. l olej roślinny. Ułóż filety z indyka i smaż przez 5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Przenieś indyka na talerz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wolnej patelni na średnim ogniu rozgrzej pozostały olej roślinny. Połóż cebulę i smaż przez 2-3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj posiekane pomidory do cebuli. Możesz zastąpić świeże pomidory gotowymi posiekanymi pomidorami sklepowymi we własnym soku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Dusić, mieszając, 5 minut. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem pomidorowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej wodę i zagotuj sos pomidorowy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wróć wcześniej smażonego indyka na patelnię do sosu i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Posyp gotowego indyka w sosie pomidorowym świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy