skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić indyka w sosie pomidorowym na patelni? Bardzo proste danie. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź indyka bez kości, tylko mięso. Odpowiednie jest mięso z piersi lub uda ptaka. Możesz wziąć dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik.
Krok 2:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Jeśli nie masz tylko fileta, ale uda z kością i skórą, najpierw usuń skórę i wytnij kość.
Krok 3:
Posyp mięso papryką, solą i pieprzem. Oprócz przypraw wskazanych w przepisie możesz dodać własne do smaku. Odpowiednia jest specjalna mieszanka przypraw do indyka lub drobiu (w takim przypadku spójrz na kompozycję na opakowaniu; jeśli ma już sól i pieprz, musisz ostrożnie dodać te przyprawy).
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania na 30-40 minut.
Krok 5:
Obierz dojrzałe soczyste pomidory. Pokrój miąższ w bardzo drobną kostkę. Lub, jeśli chcesz, możesz zetrzeć pomidory na drobnej tarce. Jak szybko obrać pomidory? Aby to zrobić, wykonaj na nich płytkie nacięcia na krzyż i opuść je na 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Następnie skóra jest dość łatwa do usunięcia.
Krok 6:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Jeśli ty lub Twoje dzieci nie lubicie cebuli, możecie po prostu jej nie dodawać.
Krok 7:
Na patelni na dużym ogniu podgrzej 2 łyżki. l olej roślinny. Ułóż filety z indyka i smaż przez 5 minut z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Przenieś indyka na talerz.
Krok 8:
Na wolnej patelni na średnim ogniu rozgrzej pozostały olej roślinny. Połóż cebulę i smaż przez 2-3 minuty.
Krok 9:
Dodaj posiekane pomidory do cebuli. Możesz zastąpić świeże pomidory gotowymi posiekanymi pomidorami sklepowymi we własnym soku.
Krok 10:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Dusić, mieszając, 5 minut. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy keczupem pomidorowym.
Krok 11:
Wlej wodę i zagotuj sos pomidorowy.
Krok 12:
Wróć wcześniej smażonego indyka na patelnię do sosu i wymieszaj.
Krok 13:
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Posyp gotowego indyka w sosie pomidorowym świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g