skład / składniki
metoda gotowania
obierz Banana. Umieść banana w misce i zmiksuj blenderem, aż stanie się puree. Możesz po prostu rozgnieść banana widelcem. Do tego przepisu najlepiej nadają się dojrzałe, miękkie banany.
trochę podgrzej kefir (po prostu nie gotuj!) tak, aby był po prostu ciepły lub w temperaturze pokojowej.
rozbij jajka w osobnej misce i ubij je trzepaczką. Dodaj puree bananowe i ciepły kefir do jajek. Wszystko dobrze wymieszaj. Aby uzyskać słodycz, włóż płynny miód (można go zastąpić cukrem lub syropem klonowym) i ponownie wymieszaj.
przesiej mąkę do miski. Najlepiej jest wziąć mąkę pełnoziarnistą do tego przepisu - w ten sposób naleśniki okażą się dietetyczne. A ze względu na błonnik zawarty w mące pełnoziarnistej jest również zdrowszy.
w środku przesianej mąki zrób małe zagłębienie i wlej tam mieszankę Banana, kefiru i jajek. Ubij wszystko dokładnie trzepaczką, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być płynne, ale grubsze niż na naleśnikach. Pozostaw ciasto na 10 minut, aby trochę pasowało. Więc naleśniki okażą się bardziej bujne i przewiewne w smaku.
wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, tylko po to, aby nasmarować powierzchnię naczyń. Możesz po prostu nasmarować dno patelni pędzelkiem i olejem. Wlej część ciasta na patelnię i usmaż naleśniki na średnim ogniu. Gdy tylko na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne bąbelki, Odwróć łopatką na drugą stronę i smaż na złoty złoty kolor. W ten sposób smaż wszystkie placki przez 1-2 minuty z każdej strony.
Przenieś gotowe naleśniki z banana i mąki na porcjowane talerze. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana, polać jogurtem i płynnym miodem i podawać.
smacznego! Dzień dobry!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna pełnoziarnista - 298 kcal/100g