naleśniki z mąki bananowej

Spróbuj rozpocząć dzień smacznie i zdrowo! Placki bananowo-mączne to wspaniała opcja śniadaniowa dla całej rodziny. Używanie mąki pełnoziarnistej i brak cukru sprawia, że te placki są zdrowe dla dzieci i dorosłych. A miód i jogurt nadają im najcieńszy aromat i nieważką delikatną słodycz.
maasikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 70 % 21 g
146 kcal
IG: 57 / 33 / 10

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

obierz Banana. Umieść banana w misce i zmiksuj blenderem, aż stanie się puree. Możesz po prostu rozgnieść banana widelcem. Do tego przepisu najlepiej nadają się dojrzałe, miękkie banany.

trochę podgrzej kefir (po prostu nie gotuj!) tak, aby był po prostu ciepły lub w temperaturze pokojowej.

rozbij jajka w osobnej misce i ubij je trzepaczką. Dodaj puree bananowe i ciepły kefir do jajek. Wszystko dobrze wymieszaj. Aby uzyskać słodycz, włóż płynny miód (można go zastąpić cukrem lub syropem klonowym) i ponownie wymieszaj.

przesiej mąkę do miski. Najlepiej jest wziąć mąkę pełnoziarnistą do tego przepisu - w ten sposób naleśniki okażą się dietetyczne. A ze względu na błonnik zawarty w mące pełnoziarnistej jest również zdrowszy.

w środku przesianej mąki zrób małe zagłębienie i wlej tam mieszankę Banana, kefiru i jajek. Ubij wszystko dokładnie trzepaczką, aż będzie gładkie. Ciasto powinno być płynne, ale grubsze niż na naleśnikach. Pozostaw ciasto na 10 minut, aby trochę pasowało. Więc naleśniki okażą się bardziej bujne i przewiewne w smaku.

wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię, tylko po to, aby nasmarować powierzchnię naczyń. Możesz po prostu nasmarować dno patelni pędzelkiem i olejem. Wlej część ciasta na patelnię i usmaż naleśniki na średnim ogniu. Gdy tylko na jego powierzchni pojawią się charakterystyczne bąbelki, Odwróć łopatką na drugą stronę i smaż na złoty złoty kolor. W ten sposób smaż wszystkie placki przez 1-2 minuty z każdej strony.

Przenieś gotowe naleśniki z banana i mąki na porcjowane talerze. Na wierzch ułożyć pokrojonego w plasterki banana, polać jogurtem i płynnym miodem i podawać.

smacznego! Dzień dobry!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy