skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sos curry, potrzebujesz kwaśnego jabłka, cebuli, soli, curry w proszku, czosnku, świeżego imbiru i bulionu z kurczaka. Zacznijmy gotować. Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub drobno posiekać nożem.
Krok 2:
Na maśle podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta na małym ogniu. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około dwie minuty. Obierz jabłko ze skóry i nasion i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 3:
Dodaj sól, curry w proszku i drobno starty imbir. W razie potrzeby możesz dodać trochę czerwonej ostrej papryki i kurkumy. Mieszaj i smaż przez 1 minutę.
Krok 4:
Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.Bulion z kurczaka można zastąpić bulionem warzywnym. Na naszym stole kurczak jest częstym gościem, kroję go, nogi i pierś trafiają do drugich dań, a z szkieletów i skrzydeł gotuję bulion, a jeśli to konieczne, wlewam go do małych pojemników, przechowuję w zamrażarce.
Krok 5:
Przebić SOS blenderem do uzyskania gładkości i gotować przez kolejne 5 minut. Gęstość sosu można regulować niezależnie, jeśli chcesz, aby sos był grubszy, musisz go ugotować. Do sosu można dodać trochę posiekanych ziół.
Krok 6:
Taki sos byłby idealny do kurczaka. Filet z kurczaka można pokroić w małą kostkę, usmażyć, polać sosem i dusić. Możesz wziąć gotowe mięso i po prostu polać sosem na wierzchu podczas serwowania. Ryż, makaron lub warzywa są idealne do dekoracji. Smacznego!
curry w proszku jest bogate w przyprawy i zioła. Obejmuje to kurkumę, kminek, chili, goździki, kozieradkę i gałkę muszkatołową. Kompozycja jest bardzo bogata i bogata, nie można jej policzyć. Ze względu na kurkumę danie nabiera tak jasnego, słonecznego koloru, imbir i chili dodają rozgrzewających nut. Dosłownie szczypta curry może przekształcić wszelkie gotowane warzywa, ryż lub mięso.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g