sos curry w domu

Pikantny, aromatyczny sos zmieni każde danie! Curry to popularne danie Orientu. W Indiach mięso, warzywa, ryż, rośliny strączkowe są podawane z curry. Curry w proszku zawiera dużą ilość przypraw, dzięki czemu danie okazuje się niezwykle aromatyczne! Dosłownie łyżka takiego sosu i mentalnie jesteś już w Indiach.
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
59 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować sos curry, potrzebujesz kwaśnego jabłka, cebuli, soli, curry w proszku, czosnku, świeżego imbiru i bulionu z kurczaka. Zacznijmy gotować. Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub drobno posiekać nożem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na maśle podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta na małym ogniu. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez około dwie minuty. Obierz jabłko ze skóry i nasion i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do cebuli i gotuj na wolnym ogniu przez 3-4 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, curry w proszku i drobno starty imbir. W razie potrzeby możesz dodać trochę czerwonej ostrej papryki i kurkumy. Mieszaj i smaż przez 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj bulion i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.Bulion z kurczaka można zastąpić bulionem warzywnym. Na naszym stole kurczak jest częstym gościem, kroję go, nogi i pierś trafiają do drugich dań, a z szkieletów i skrzydeł gotuję bulion, a jeśli to konieczne, wlewam go do małych pojemników, przechowuję w zamrażarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przebić SOS blenderem do uzyskania gładkości i gotować przez kolejne 5 minut. Gęstość sosu można regulować niezależnie, jeśli chcesz, aby sos był grubszy, musisz go ugotować. Do sosu można dodać trochę posiekanych ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taki sos byłby idealny do kurczaka. Filet z kurczaka można pokroić w małą kostkę, usmażyć, polać sosem i dusić. Możesz wziąć gotowe mięso i po prostu polać sosem na wierzchu podczas serwowania. Ryż, makaron lub warzywa są idealne do dekoracji. Smacznego!

curry w proszku jest bogate w przyprawy i zioła. Obejmuje to kurkumę, kminek, chili, goździki, kozieradkę i gałkę muszkatołową. Kompozycja jest bardzo bogata i bogata, nie można jej policzyć. Ze względu na kurkumę danie nabiera tak jasnego, słonecznego koloru, imbir i chili dodają rozgrzewających nut. Dosłownie szczypta curry może przekształcić wszelkie gotowane warzywa, ryż lub mięso.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy