Indyk z bakłażanem na patelni w śmietanie

szybko, łatwo, smacznie, codziennie świętuj! Indyk z bakłażanem w sosie śmietanowym nadaje się na rodzinny obiad lub kolację. Smak potrawy jest niesamowity. Przyprawy i aromatyczne zioła nadają mu wyjątkowy i niepowtarzalny smak. A przygotowanie jest łatwe i proste.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 14 % 3 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić indyka z bakłażanem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Do przepisu użyłam uda z indyka, ale możesz też wziąć pierś.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj bakłażany. Opłucz niebieskie pod bieżącą wodą, odetnij ogony. Pokrój w drobną kostkę lub półkola. Posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut. W ten sposób usuniesz gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z uda indyka Wytnij kość i usuń skórę. Opłucz miąższ i osusz. Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Przełóż cebulę łyżką do osobnego talerza. Pozostaw olej na patelni. Alternatywnie cebulę można smażyć w osobnej misce. Aby przygotować pozostałe składniki, użyj drugiej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażany opłucz solą i wyciśnij nadmiar płynu. Wyślij na patelnię, na której smażono cebulę. Mieszając, gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości. Ułóż smażone kawałki na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij mięso na patelnię. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut (do całkowitego ugotowania indyka). Po chwili otwórz pokrywkę patelni i sprawdź, czy kawałki się nie palą. W razie potrzeby dodaj trochę wody (30-40 ml.). Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, lekko zwiększ płomień i doprowadź kawałki do rumianego stanu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij smażoną cebulę i bakłażana do indyka. Dodaj sól do smaku, chmiel suneli i paprykę. W tym momencie możesz użyć swoich ulubionych przypraw. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyślij śmietanę na patelnię. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pod koniec gotowania posyp mięso drobno posiekanymi ziołami i mielonym czarnym pieprzem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe! Podawaj na gorąco.

smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

Jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować. 

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy