skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić indyka z bakłażanem? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Do przepisu użyłam uda z indyka, ale możesz też wziąć pierś.
Krok 2:
Przygotuj bakłażany. Opłucz niebieskie pod bieżącą wodą, odetnij ogony. Pokrój w drobną kostkę lub półkola. Posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 15-20 minut. W ten sposób usuniesz gorycz.
Krok 3:
Z uda indyka Wytnij kość i usuń skórę. Opłucz miąższ i osusz. Pokrój mięso na małe kawałki tej samej wielkości.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w dużą kostkę.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta. Przełóż cebulę łyżką do osobnego talerza. Pozostaw olej na patelni. Alternatywnie cebulę można smażyć w osobnej misce. Aby przygotować pozostałe składniki, użyj drugiej patelni.
Krok 6:
Bakłażany opłucz solą i wyciśnij nadmiar płynu. Wyślij na patelnię, na której smażono cebulę. Mieszając, gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości. Ułóż smażone kawałki na serwetce, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Krok 7:
Wyślij mięso na patelnię. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut (do całkowitego ugotowania indyka). Po chwili otwórz pokrywkę patelni i sprawdź, czy kawałki się nie palą. W razie potrzeby dodaj trochę wody (30-40 ml.). Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę, lekko zwiększ płomień i doprowadź kawałki do rumianego stanu.
Krok 8:
Wyślij smażoną cebulę i bakłażana do indyka. Dodaj sól do smaku, chmiel suneli i paprykę. W tym momencie możesz użyć swoich ulubionych przypraw. Wymieszać.
Krok 9:
Wyślij śmietanę na patelnię. Mieszając, gotuj na wolnym ogniu przez 1-2 minuty.
Krok 10:
Pod koniec gotowania posyp mięso drobno posiekanymi ziołami i mielonym czarnym pieprzem.
Krok 11:
Gotowe! Podawaj na gorąco.
smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
Jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g