ziemniaki Pai

Świetny zamiennik chipsów sklepowych! Spróbuj! Bardzo smaczne! Ziemniaki Pai to proste i szybkie danie składające się z tych samych prostych składników. Może być podawany jako gorąca przystawka, dodatek do mięsa lub główny gorący ze świeżymi warzywami i ostrym sosem. Dzieci uwielbiają tę chrupiącą słomkę ziemniaczaną. Nawet na zimno takie ziemniaki pozostają chrupiące i niesamowicie smaczne.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 67 % 29 g
węglowodany 30 % 13 g
307 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

aby przygotować to danie, potrzebujesz dość prostych produktów, które każda gospodyni zawsze ma w pojemnikach. Lepiej wybrać ziemniaki średniej wielkości o równym kształcie i bez oczu.Takie ziemniaki będą łatwiejsze do cięcia, a paski będą długie, cienkie i tego samego rozmiaru.

więc zacznijmy. Przede wszystkim obieramy ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą.

następnie musisz pokroić warzywa w cienkie i długie paski. Możesz to zrobić ostrym nożem, ale w tym przypadku cięcie nie będzie tak cienkie i zajmie dużo czasu. Jeśli w gospodarstwie znajduje się tarka do koreańskiej marchwi, nadaje się najlepiej do tych celów. Weź obraną całą bulwę ziemniaka do rąk i zetrzyj ją na specjalnej tarce, działając w jednym kierunku. Staramy się, aby Słomka Była tej samej długości. Wsyp pokrojone w ten sposób ziemniaki do miski.

aby ziemniaki nie ciemniały i były chrupiące, musisz pozbyć się zawartej w nich skrobi. Aby to zrobić, ostrożnie kilkakrotnie spłucz pokrojone ziemniaki zimną wodą, aż woda po nim stanie się przezroczysta. Następnie wrzuć ziemniaki do durszlaka lub dużego sita, aby szklanka pozostała woda. Aby w końcu pozbyć się wilgoci i wysuszyć ziemniaki, możesz rozłożyć je na ręcznikach papierowych.

następnie przejdź bezpośrednio do smażenia ziemniaków. Wlej wystarczającą ilość oleju roślinnego na głęboką patelnię, patelnię lub rondel z grubym dnem. Na średnim ogniu doprowadzamy go do pożądanej temperatury. Wrzuć kilka kawałków ziemniaków do rozgrzanego oleju-jeśli natychmiast zacznie skwierczeć, możesz zacząć gotować. W małych porcjach wrzucamy ziemniaki do oleju, smażymy przez około 2-3 minuty, aż będą miały piękny złoty kolor. Następnie wyjmij słomkę ziemniaczaną łyżką cedzakową i połóż ją na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

rozłóż ziemniaki Pai w naczyniach i sól do smaku. Dodaj przyprawy do smaku, na przykład czosnek w proszku i trochę kminku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy