bakłażany z warzywami w piekarniku pieczone

niezwykle smaczny i zaskakująco szybki-łatwy obiad dla dwojga!
OluszAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 71 % 12 g
węglowodany 18 % 3 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bakłażana z warzywami w piekarniku? Pokrój bakłażana w plastry. Ich grubość powinna wynosić około 4 mm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw te plastry bakłażana w słonej wodzie na 20 minut. Osusz je przed smażeniem na ręczniku papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przyprawy, zmiażdżony czosnek i sól do majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na oleju usmażyć szybko już wysuszone plastry.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zacznij układać nasze wieże warstwami. Posmaruj każdy plasterek bakłażana majonezem czosnkowym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na sosie ułóż plastry warzyw (pomidory i paprykę, wcześniej posiekane).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp nasionami. Posyp trochę serem każdą warstwę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch łuszczące się & quot; wieże & quot; posmaruj sosem i posyp serem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz 15 minut bakłażana z serem w piekarniku, aby zrumienić skórkę serową i lekko ugotować warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

zdarza się, że dana osoba nie lubi bakłażana. Ale po tym, jak ten niebieski hejter spróbuje tego dania, nie będzie już mógł mówić negatywnie o tym pięknym przedstawicielu rodziny psiankowatych. Przy odpowiednim przygotowaniu to warzywo może zaskoczyć. Jego nieprzyjemny gorzki smak po namoczeniu po prostu znika. Przepis z bakłażanem, serem i warzywami pokochasz!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal / 100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy