Koreańska makrela heh z marchewką

Oryginalny, pikantny, pikantny, ze zwykłych produktów! Koreańska makrela Hye z marchewką to jedna z najpopularniejszych potraw w Korei. W tłumaczeniu " heh "oznacza" surową marynowaną rybę". Dzięki tej metodzie gotowania cenne i użyteczne właściwości pozostają w nim, a specyficzny zapach znika.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 21 % 5 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić koreańską makrelę heh z marchewką? Przygotuj jedzenie. Weź jedną dużą lub dwie małe ryby. Rozmrozić makrelę, przenosząc ją z zamrażarki do lodówki. Lepiej nie rozmrażać ryby do końca — w ten sposób łatwiej będzie ją pokroić. Dobrze umyj i oczyść warzywa. Weź ocet stołowy 9%, możesz użyć jabłka. Gotowy zestaw do dań koreańskich dobrze sprawdzi się jako przyprawa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Usuń duże kości. Opłucz i pamiętaj, aby dobrze osuszyć filety.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij makrelę octem, aby ryba była nim całkowicie pokryta. Nie lubię bardzo kwaśnego, więc rozcieńczyłem ocet w jednej trzeciej wodą. Przykryj makrelę drugim talerzem na wierzchu i umieść ucisk na wierzchu (słoik z wodą). Pozostaw rybę do marynowania w temperaturze pokojowej na dwie godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj umyte i obrane marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Jeśli nie masz specjalnej tarki, możesz pokroić ją ostrym nożem w paski. Lekko posolić marchewki i pamiętać je rękami, aby puściły sok i zmiękły. Złóż marchewki w głębokiej misce sałatkowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i cienko pokrój ostrym nożem w półpierścienie (jeśli cebula jest duża, ćwierć pierścieni).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Posyp posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj posiekany czosnek i przyprawy na patelnię, wymieszaj. Nie miałem koreańskiej przyprawy do marchwi, więc osobno użyłam kolendry, papryki i mielonego pieprzu. Pozwól przyprawom uwolnić swój smak w rozgrzanym do czerwoności oleju przez minutę i zdejmij patelnię z ognia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój marynowaną makrelę na małe kawałki. Po marynowaniu ryba jest gotowana i trochę się rozłoży, więc pokrój bardzo ostrożnie ostrym nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś kawałki fileta z makreli do salaterki z marchewką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść tam jeszcze gorącą smażoną cebulę z przyprawami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj sos sojowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie wymieszaj żywność drewnianą lub silikonową szpatułką. Niech Koreańska makrela heh z marchewką parzy przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc w lodówce. Podawaj sałatkę posypaną sezamem na wierzchu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy