skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić golonkę w powolnej kuchence? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wskazane jest przygotowanie golonki z wyprzedzeniem - co najmniej dzień przed uroczystością. Marynowanie zajmie około 12 godzin, a kolejne 12 godzin w powolnej kuchence.
Krok 2:
Umyj golonkę, osusz. Jeśli na golonce znajduje się skóra, wyczyść ją nożem. Moja golonka była już sprzedawana bez skóry.
Krok 3:
Obierz czosnek. Pokrój każdy goździk wzdłuż na 2 części. W razie potrzeby możesz wziąć więcej czosnku lub zastąpić świeży czosnek 2 łyżkami. l suchy.
Krok 4:
W misce połącz sos sojowy i musztardę. Wymieszać.
Krok 5:
W golonce ze wszystkich stron nożem wykonaj głębokie nakłucia. Naszpikuj nogę czosnkiem.
Krok 6:
Ze wszystkich stron natrzyj golonkę solą, pieprzem, posyp suszonymi ziołami. Należy pamiętać, że oprócz soli stosuje się sos sojowy (choć w małych ilościach), aby nie przesolić mięsa.
Krok 7:
Posmaruj wieprzowinę sosem sojowo-musztardowym.
Krok 8:
Przenieś golonkę na podwójnie złożony kawałek folii i szczelnie zawiń, unosząc krawędzie folii do góry, aby marynata nie wyciekła. Umieść golonkę do marynowania w lodówce na 10-12 godzin.
Krok 9:
Przenieś owinięte w folię mięso do miski wolnowaru i zamknij pokrywkę.
Krok 10:
Ustaw program "Multipowar" i temperaturę 80°C. Czas gotowania wynosi 12-13 godzin.
Krok 11:
Wyjmij gotową golonkę z miski. Okazuje się bardzo miękki i soczysty. Mięso łatwo odsuwa się od kości. Rozłóż folię. W razie potrzeby można dodatkowo włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut, aby uzyskać jasnobrązową skórkę.
Krok 12:
Przenieś golonkę na talerz i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
wielogodzinne duszenie w powolnej kuchence można zastąpić pieczeniem w piekarniku przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni.
jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g