golonka wieprzowa w powolnej kuchence

delikatny, miękki, soczysty, nasycony aromatami ziół i przypraw! Golonka wieprzowa w powolnej kuchence jest przygotowywana bardzo prosto i okaże się nawet dla początkującej gospodyni domowej. Wystarczy marynować mięso, a powolna kuchenka zrobi resztę. Długie duszenie w niskich temperaturach sprawi, że mięso będzie bardzo miękkie. Po prostu rozpływa się w ustach!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 18 g
tłuszcze 53 % 23 g
węglowodany 5 % 2 g
284 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić golonkę w powolnej kuchence? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Wskazane jest przygotowanie golonki z wyprzedzeniem - co najmniej dzień przed uroczystością. Marynowanie zajmie około 12 godzin, a kolejne 12 godzin w powolnej kuchence.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj golonkę, osusz. Jeśli na golonce znajduje się skóra, wyczyść ją nożem. Moja golonka była już sprzedawana bez skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek. Pokrój każdy goździk wzdłuż na 2 części. W razie potrzeby możesz wziąć więcej czosnku lub zastąpić świeży czosnek 2 łyżkami. l suchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz sos sojowy i musztardę. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W golonce ze wszystkich stron nożem wykonaj głębokie nakłucia. Naszpikuj nogę czosnkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ze wszystkich stron natrzyj golonkę solą, pieprzem, posyp suszonymi ziołami. Należy pamiętać, że oprócz soli stosuje się sos sojowy (choć w małych ilościach), aby nie przesolić mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj wieprzowinę sosem sojowo-musztardowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś golonkę na podwójnie złożony kawałek folii i szczelnie zawiń, unosząc krawędzie folii do góry, aby marynata nie wyciekła. Umieść golonkę do marynowania w lodówce na 10-12 godzin.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś owinięte w folię mięso do miski wolnowaru i zamknij pokrywkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ustaw program "Multipowar" i temperaturę 80°C. Czas gotowania wynosi 12-13 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotową golonkę z miski. Okazuje się bardzo miękki i soczysty. Mięso łatwo odsuwa się od kości. Rozłóż folię. W razie potrzeby można dodatkowo włożyć mięso do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15-20 minut, aby uzyskać jasnobrązową skórkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś golonkę na talerz i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

wielogodzinne duszenie w powolnej kuchence można zastąpić pieczeniem w piekarniku przez 1,5-2 godziny w temperaturze 180 stopni.

jak prawidłowo gotować w folii? Odpowiedź na to pytanie, a także przydatne wskazówki i hacki życiowe do gotowania różnych potraw, przeczytaj artykuł folia aluminiowa - pomocnik w kuchni i życiu codziennym

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy