kasza jaglana ze smalcem

obfita i aromatyczna owsianka-ugotuj i posmakuj! Kasza jaglana ze smalcem to pyszna opcja na śniadanie lub kolację. Możesz wybrać dowolny smalec do Dania. Jeśli chcesz więcej mięsa w kompozycji, możesz wziąć mostek. W każdym razie owsianka okaże się bardzo aromatyczna, satysfakcjonująca i apetyczna.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 63 % 15 g
114 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przygotowanie tak pachnącej i pysznej owsianki jest dziecinnie proste! Aby to zrobić, najpierw odmierz wymaganą ilość prosa i dokładnie umyj go pod bieżącą wodą. Myję proso, aż woda zacznie płynąć czysto. Po proso napełnij wodą pitną, aby kasza była całkowicie pokryta. Pozostaw na pół godziny, a następnie spuść wodę.

gdy proso jest namoczone, przygotowujemy skwarki, dla których smalec kroimy w cienkie plasterki. Podgrzej kocioł na średnim ogniu, a następnie połóż na nim plastry i smalec i smaż je, aż będą przezroczyste. Przenosimy skwarki na osobny talerz, nie wylewamy stopionego tłuszczu z kotła.

włącz piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Najpierw ugotujemy owsiankę na kuchence, a następnie włożymy do piekarnika. Na tej samej zasadzie można gotować owsiankę ze smalcem w powolnej kuchence-najpierw usmażyć smalec, a następnie ugotować proso w trybie "owsianka".

więc kontynuujemy... Obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy nożem. Smażyć cebulę i czosnek przez 4-5 minut na średnim ogniu w stopionym tłuszczu. Nie trzeba ich mocno smażyć - wystarczy ugotować do miękkości. Zwracamy skwarki do kotła, mieszamy z cebulą i czosnkiem.

następnie włóż proso do kotła, dobrze wymieszaj. Posyp zawartość kotła solą i ponownie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać. Takie mieszanki przypraw, jak sól Svan lub Adyghe, są idealne. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekane warzywa do owsianki.

napełnij proso wodą, zamknij kocioł pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 35-40 minut.

gotową owsiankę podajemy na gorąco, układając na porcjach. Uzupełniamy owsiankę świeżym chlebem, można ją ozdobić gałązkami świeżych ziół.

smacznego! Pyszne i przytulne Dania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy