skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie tak pachnącej i pysznej owsianki jest dziecinnie proste! Aby to zrobić, najpierw odmierz wymaganą ilość prosa i dokładnie umyj go pod bieżącą wodą. Myję proso, aż woda zacznie płynąć czysto. Po proso napełnij wodą pitną, aby kasza była całkowicie pokryta. Pozostaw na pół godziny, a następnie spuść wodę.
gdy proso jest namoczone, przygotowujemy skwarki, dla których smalec kroimy w cienkie plasterki. Podgrzej kocioł na średnim ogniu, a następnie połóż na nim plastry i smalec i smaż je, aż będą przezroczyste. Przenosimy skwarki na osobny talerz, nie wylewamy stopionego tłuszczu z kotła.
włącz piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Najpierw ugotujemy owsiankę na kuchence, a następnie włożymy do piekarnika. Na tej samej zasadzie można gotować owsiankę ze smalcem w powolnej kuchence-najpierw usmażyć smalec, a następnie ugotować proso w trybie "owsianka".
więc kontynuujemy... Obierz cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy nożem. Smażyć cebulę i czosnek przez 4-5 minut na średnim ogniu w stopionym tłuszczu. Nie trzeba ich mocno smażyć - wystarczy ugotować do miękkości. Zwracamy skwarki do kotła, mieszamy z cebulą i czosnkiem.
następnie włóż proso do kotła, dobrze wymieszaj. Posyp zawartość kotła solą i ponownie wymieszaj. Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione przyprawy i dokładnie wymieszać. Takie mieszanki przypraw, jak sól Svan lub Adyghe, są idealne. W razie potrzeby możesz dodać drobno posiekane warzywa do owsianki.
napełnij proso wodą, zamknij kocioł pokrywką i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 35-40 minut.
gotową owsiankę podajemy na gorąco, układając na porcjach. Uzupełniamy owsiankę świeżym chlebem, można ją ozdobić gałązkami świeżych ziół.
smacznego! Pyszne i przytulne Dania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g