skład / składniki
metoda gotowania
po prostu uwielbiałem jako dziecko jeden przysmak - to bułka biszkoptowa z dżemem. Bez względu na to, jak bardzo próbowałem ugotować to samo, nic nie działało. I w myślach nawet nie miałem, że tę bułkę można ugotować na patelni bez użycia piekarnika. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na ten niesamowity deser na patelni.
z podanej liczby składników wychodzą 2 bułki.
Zacznijmy od zrobienia ciasta. Najpierw musimy ubić jajka w mikserze ze szczyptą soli. Ubijamy, aż jajka wbijają się w gęstą, rozjaśnioną pianę. Następnie dodaj cukier do jajek i ponownie ostrożnie ubij, aby cukier się rozpuścił. Mikser już nam się nie przyda.
roztop 30 gramów masła i pozostaw do ostygnięcia.
dodaj trochę mąki do ubitej masy powietrza i delikatnie ugniataj, aby nie tworzyły się grudki. Gdy mąka się skończy, dodaj schłodzone stopione masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Kończymy przygotowywanie ciasta na deser z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj i przejdź do pieczenia herbatników.
do pieczenia potrzebujemy patelni z pokrywką. Im większa średnica, tym lepiej. Mam 28 cm podgrzej patelnię, posmaruj dno masłem i trochę boków. Wlej połowę przygotowanego ciasta i równomiernie rozprowadź na powierzchni. Przykryj pokrywką. Piec w średniej temperaturze przez około 10 minut. Gotowość można sprawdzić zapałką lub wykałaczką, podczas przekłuwania ciasta nie powinna pozostać mokra. Gdy biszkopt jest gotowy, odwróć go na drugą stronę i piecz przez kolejną minutę.
wyjmij gorący upieczony biszkopt z patelni lub na folię spożywczą lub papier do pieczenia. Biszkopt zawijamy w rolkę. Oba końce powstałej rolki są również owinięte folią lub papierem. Bardziej podoba mi się film, po nim biszkopt staje się bardziej posłuszny po owinięciu.
robimy to samo z drugim herbatnikiem. Zostawiamy je do ostygnięcia.
w tym czasie przygotujemy nadzienie. Mamy ten dżem morelowy i orzechy włoskie. Obierz i posiekaj orzechy włoskie. Zostawiamy kilka całych orzechów do dekoracji.
ostrożnie, aby się nie złamać, rozłóż schłodzone herbatniki i posmaruj dżemem. Posyp posiekanymi orzechami i zawiń roladę. Posyp roladki cukrem pudrem na sicie i udekoruj orzechami.
deser na patelni jest gotowy. Bułki można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ale u nas nie mają czasu na ochłodzenie, są jeszcze ciepłe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal / 100g
- Dżem morelowy - 249 kcal/100g