deser na patelni

Daj swoim bliskim smaczny nastrój! Deser na patelni to delikatna bułka biszkoptowa z dżemem morelowym i orzechami włoskimi. Bardzo smaczne wypieki bez użycia piekarnika. I jest przygotowywany z produktów, które są zawsze pod ręką.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 43 g
313 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

po prostu uwielbiałem jako dziecko jeden przysmak - to bułka biszkoptowa z dżemem. Bez względu na to, jak bardzo próbowałem ugotować to samo, nic nie działało. I w myślach nawet nie miałem, że tę bułkę można ugotować na patelni bez użycia piekarnika. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na ten niesamowity deser na patelni.
z podanej liczby składników wychodzą 2 bułki.
Zacznijmy od zrobienia ciasta. Najpierw musimy ubić jajka w mikserze ze szczyptą soli. Ubijamy, aż jajka wbijają się w gęstą, rozjaśnioną pianę. Następnie dodaj cukier do jajek i ponownie ostrożnie ubij, aby cukier się rozpuścił. Mikser już nam się nie przyda.
roztop 30 gramów masła i pozostaw do ostygnięcia.
dodaj trochę mąki do ubitej masy powietrza i delikatnie ugniataj, aby nie tworzyły się grudki. Gdy mąka się skończy, dodaj schłodzone stopione masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Kończymy przygotowywanie ciasta na deser z dodatkiem proszku do pieczenia. Wymieszaj i przejdź do pieczenia herbatników.
do pieczenia potrzebujemy patelni z pokrywką. Im większa średnica, tym lepiej. Mam 28 cm podgrzej patelnię, posmaruj dno masłem i trochę boków. Wlej połowę przygotowanego ciasta i równomiernie rozprowadź na powierzchni. Przykryj pokrywką. Piec w średniej temperaturze przez około 10 minut. Gotowość można sprawdzić zapałką lub wykałaczką, podczas przekłuwania ciasta nie powinna pozostać mokra. Gdy biszkopt jest gotowy, odwróć go na drugą stronę i piecz przez kolejną minutę.
wyjmij gorący upieczony biszkopt z patelni lub na folię spożywczą lub papier do pieczenia. Biszkopt zawijamy w rolkę. Oba końce powstałej rolki są również owinięte folią lub papierem. Bardziej podoba mi się film, po nim biszkopt staje się bardziej posłuszny po owinięciu.
robimy to samo z drugim herbatnikiem. Zostawiamy je do ostygnięcia.
w tym czasie przygotujemy nadzienie. Mamy ten dżem morelowy i orzechy włoskie. Obierz i posiekaj orzechy włoskie. Zostawiamy kilka całych orzechów do dekoracji.
ostrożnie, aby się nie złamać, rozłóż schłodzone herbatniki i posmaruj dżemem. Posyp posiekanymi orzechami i zawiń roladę. Posyp roladki cukrem pudrem na sicie i udekoruj orzechami.
deser na patelni jest gotowy. Bułki można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Ale u nas nie mają czasu na ochłodzenie, są jeszcze ciepłe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal / 100g
  • Dżem morelowy - 249   kcal/100g

Podobne przepisy