bulgur po turecku

o Smaku pomidorowym, w pośpiechu, łatwe i proste! Bulgur po turecku to wspaniały dodatek. W połączeniu z sokiem pomidorowym danie nabiera ciekawego nowego smaku. Ilość i skład warzyw można łatwo dostosować do własnych upodobań i preferencji.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 71 % 12 g
86 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur po turecku? Przygotuj do tego wszystkie niezbędne składniki. Paprykę i pomidory umyć pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Weź gęsty i bogaty sok pomidorowy. Najlepiej domowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i spłucz zimną bieżącą wodą. Następnie pokrój niezbyt drobno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój paprykę i pomidory na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do smażenia, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Połóż posiekaną cebulę i smaż ją przez kilka minut o przezroczystym stanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj paprykę z pomidorami. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. Pomidory wypuszczą sok, a papryka stanie się nieco bardziej miękka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj umyty bulgur i kilka plasterków zmiażdżonego czosnku na patelnię. Czosnek nada potrawie przyjemny aromat.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij wszystko sokiem pomidorowym i wodą. Dodaj paprykę, mielony pieprz i trochę soli. Wszystko wymieszaj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut. W tym czasie bulgur powiększy się i wchłonie cały płyn. Gdy cały płyn wyparuje, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na chwilę pod przykryciem. Wystarczy 10-15 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bulgur po turecku jest gotowy! Podawaj na gorąco jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy