skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty do gotowania serc z kurczaka w śmietanie z cebulą. Serca z kurczaka są bardzo smacznym podrobem. Ale jednym z sekretów przygotowywania pysznych potraw z tego produktu jest ich właściwy wybór. Kolor serc powinien być ciemnoczerwony, niebieski i brązowy, co wskazuje na nieświeżość produktu. Lepiej kupić schłodzony produkt, zawiera więcej składników odżywczych w przeciwieństwie do zamrożonego. Myjemy serca z kurczaka, odcinamy nadmiar tłuszczu i folii.
Krok 2:
Pokrój serca kurczaka na małe kawałki. Ponownie myjemy podroby, aby usunąć skrzepy krwi oraz resztki filmu i tłuszczu. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż gotowaną cebulę na oleju roślinnym. Smażyć, mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta.
Krok 4:
Następnie wysyłamy serca kurczaka na patelnię do cebuli. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj serca z cebulą.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, czarny pieprz i sól na patelnię. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, możesz wlać trochę wody na patelnię. Mieszać. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Danie jest gotowe. Serwujemy serca z kurczaka na stole jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem do smaku i pragnienia.
Krok 6:
Serca z kurczaka duszone w śmietanie dobrze komponują się z ryżem, kaszą gryczaną, puree ziemniaczanym, makaronem i warzywami gotowanymi na parze. Okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie. Serca kurczaka normalizują krążenie krwi, podnoszą hemoglobinę, przywracają organizm po chorobach, poprawiają odporność. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Serce z kurczaka - 159 kcal/100g