serca w śmietanie z cebulą

proste, smaczne i niedrogie danie na lunch lub kolację! Serca z kurczaka duszone w śmietanie, jedno z dań przygotowywanych bardzo szybko i prosto. Proces wcale nie jest kłopotliwy, możesz przygotować danie od początku do końca na jednej patelni, co z kolei nie wymaga mycia dużej liczby naczyń i ułatwia pracę w kuchni. A dzięki duszeniu serc z kurczaka w śmietanie mięso jest elastyczne, a jednocześnie delikatne, o przyjemnym kremowym smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 54 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
181 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty do gotowania serc z kurczaka w śmietanie z cebulą. Serca z kurczaka są bardzo smacznym podrobem. Ale jednym z sekretów przygotowywania pysznych potraw z tego produktu jest ich właściwy wybór. Kolor serc powinien być ciemnoczerwony, niebieski i brązowy, co wskazuje na nieświeżość produktu. Lepiej kupić schłodzony produkt, zawiera więcej składników odżywczych w przeciwieństwie do zamrożonego. Myjemy serca z kurczaka, odcinamy nadmiar tłuszczu i folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój serca kurczaka na małe kawałki. Ponownie myjemy podroby, aby usunąć skrzepy krwi oraz resztki filmu i tłuszczu. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż gotowaną cebulę na oleju roślinnym. Smażyć, mieszając szpatułką, aż cebula stanie się przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wysyłamy serca kurczaka na patelnię do cebuli. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod zamkniętą pokrywką na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, wymieszaj serca z cebulą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę, czarny pieprz i sól na patelnię. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, możesz wlać trochę wody na patelnię. Mieszać. Ponownie przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Danie jest gotowe. Serwujemy serca z kurczaka na stole jako niezależne danie lub z dowolnym dodatkiem do smaku i pragnienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Serca z kurczaka duszone w śmietanie dobrze komponują się z ryżem, kaszą gryczaną, puree ziemniaczanym, makaronem i warzywami gotowanymi na parze. Okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe danie. Serca kurczaka normalizują krążenie krwi, podnoszą hemoglobinę, przywracają organizm po chorobach, poprawiają odporność. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy