chaczapuri na kefirze z twarogiem na patelni

oryginalne, pyszne, przepyszne, dla całej rodziny! Chaczapuri na kefirze z twarogiem na patelni to jedna z opcji ulubionego gruzińskiego Dania. Zamiast zwykłego sera w nadzieniu działa tutaj twaróg. Takie chaczapuri są bardzo łatwe do zrobienia w domu bez użycia piekarnika.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 25 % 13 g
węglowodany 53 % 27 g
264 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri na kefirze z twarogiem na patelni? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź grubszy kefir, z nim ciasto będzie smaczniejsze. Wyjmij go i jajko z lodówki, powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. Poprawi to również jakość ciasta. Weź rafinowany, bezwonny olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę i przesiej do niej mąkę. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się ewentualnych śmieci, ale także nasycisz tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ciepły kefir do innego naczynia. Ubij jajko, wlej olej roślinny, dodaj sodę, sól i cukier. Dobrze wymieszaj potrawy widelcem. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozpocznij porcjami wlewanie płynnego składnika do mąki, mieszając widelcem. Po dodaniu całego płynu zacznij ugniatać ciasto rękami. Ugniataj, aż będzie gładka, gładka. Praktycznie przestanie przyklejać się do rąk. Z gotowego ciasta uformuj Kolobok, przykryj go torbą lub folią i pozostaw na 15-20 minut na stole — ciasto stanie się bardziej elastyczne i wygodne w pracy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź twaróg z wysokim procentem tłuszczu — z nim nadzienie będzie smaczniejsze. Wybierz wysokiej jakości, naturalny produkt, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Nie trzeba dodawać przypraw do nadzienia, wystarczy jedna sól, spójrz według własnych upodobań. Możesz również umieścić w nim dowolną zieleń.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jak zrobić nadzienie? Twaróg włożyć do miski, posolić i doprawić przyprawami. Dobrze wymieszaj potrawy. Nadzienie jest gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel leżące ciasto na 6 równych części. Rozwałkuj każdą na posypanym mąką stole w okrągłą tortillę. Nie jest to konieczne, aby było bardzo cienkie, wystarczy 5-7 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na środku tortilli umieść kilka łyżek nadzienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz końce tortilli w kierunku środka za pomocą węzła. Dobrze je oślep.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie rozwałkuj obrabiany przedmiot wałkiem do ciasta. Staraj się nie rozrywać cienkiego ciasta. W niektórych miejscach nadal pękało, co nie wpłynęło na smak gotowych chaczapuri.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o odpowiedniej średnicy. Połóż na nim chaczapuri.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż chaczapuri na złoty kolor, około 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i smaż z drugiej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe gorące chaczapuri natychmiast posmaruj masłem. Podawaj, krojąc na segmenty. Smacznego!

dostałem 6 małych chaczapuri o średnicy około 18 cm.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy