skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri na kefirze z twarogiem na patelni? Najpierw przygotuj ciasto. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź grubszy kefir, z nim ciasto będzie smaczniejsze. Wyjmij go i jajko z lodówki, powinny ogrzać się do temperatury pokojowej. Poprawi to również jakość ciasta. Weź rafinowany, bezwonny olej.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Weź głęboką miskę i przesiej do niej mąkę. Dzięki temu nie tylko pozbędziesz się ewentualnych śmieci, ale także nasycisz tlenem, co sprawi, że wypieki będą bardziej przewiewne.
Krok 3:
Wlej ciepły kefir do innego naczynia. Ubij jajko, wlej olej roślinny, dodaj sodę, sól i cukier. Dobrze wymieszaj potrawy widelcem. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Rozpocznij porcjami wlewanie płynnego składnika do mąki, mieszając widelcem. Po dodaniu całego płynu zacznij ugniatać ciasto rękami. Ugniataj, aż będzie gładka, gładka. Praktycznie przestanie przyklejać się do rąk. Z gotowego ciasta uformuj Kolobok, przykryj go torbą lub folią i pozostaw na 15-20 minut na stole — ciasto stanie się bardziej elastyczne i wygodne w pracy.
Krok 5:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź twaróg z wysokim procentem tłuszczu — z nim nadzienie będzie smaczniejsze. Wybierz wysokiej jakości, naturalny produkt, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Nie trzeba dodawać przypraw do nadzienia, wystarczy jedna sól, spójrz według własnych upodobań. Możesz również umieścić w nim dowolną zieleń.
Krok 6:
Jak zrobić nadzienie? Twaróg włożyć do miski, posolić i doprawić przyprawami. Dobrze wymieszaj potrawy. Nadzienie jest gotowe.
Krok 7:
Podziel leżące ciasto na 6 równych części. Rozwałkuj każdą na posypanym mąką stole w okrągłą tortillę. Nie jest to konieczne, aby było bardzo cienkie, wystarczy 5-7 mm.
Krok 8:
Na środku tortilli umieść kilka łyżek nadzienia.
Krok 9:
Zbierz końce tortilli w kierunku środka za pomocą węzła. Dobrze je oślep.
Krok 10:
Delikatnie rozwałkuj obrabiany przedmiot wałkiem do ciasta. Staraj się nie rozrywać cienkiego ciasta. W niektórych miejscach nadal pękało, co nie wpłynęło na smak gotowych chaczapuri.
Krok 11:
Na średnim ogniu rozgrzej patelnię o odpowiedniej średnicy. Połóż na nim chaczapuri.
Krok 12:
Smaż chaczapuri na złoty kolor, około 5 minut z jednej strony, a następnie odwróć i smaż z drugiej.
Krok 13:
Gotowe gorące chaczapuri natychmiast posmaruj masłem. Podawaj, krojąc na segmenty. Smacznego!
dostałem 6 małych chaczapuri o średnicy około 18 cm.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g