lecho z cukinii na zimę

Jasna, smaczna i dobrze pachnąca przekąska na zimę! Lecho z cukinii na zimę można podawać na stole oprócz czegoś takiego jak ziemniaki z mięsem, ryż z kurczakiem lub jako samodzielne danie z kromką chleba. Spróbuj!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
61 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lecho z cukinii na zimę? Na początek przygotuj następujące warzywa na przyszłość lecho, a mianowicie marchew, cukinię i paprykę. Dokładnie umyj warzywa, a następnie obierz marchewki i pokrój je nożem lub "suwakiem" w cienką słomkę. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Paprykę, podobnie jak marchewkę, pokrój w paski, ale większe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Teraz przejdź do pomidorów. W każdym pomidorze ostrym nożem wykonaj płytkie nacięcia na krzyż i umieść je w głębokiej misce. Następnie zagotuj wodę, a następnie napełnij pojemnik pomidorami wrzącą wodą i pozostaw je na minutę. Następnie odcedź, pozwól pomidorom nieco ostygnąć i zdejmij z nich skórkę. Pomidory obrane ze skóry pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż przez maszynkę do mięsa lub blender.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź dużą patelnię z grubym dnem i wlej do niej jedną piątą oleju roślinnego, podpal patelnię. W już rozgrzanym oleju włóż wcześniej przygotowane marchewki i cebulę. Lekko je usmaż.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cebula i marchewka zmiękną, dodaj wcześniej posiekaną cukinię i paprykę, trochę więcej oleju. Następnie dodaj sól i gotuj na wolnym ogniu wszystkie składniki w rondlu przez 5 minut. Gotuj lecho na średnim ogniu. Dodaj olej roślinny w razie potrzeby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie do rondla dodaj przecier pomidorowy do pozostałych składników, dodaj cukier i dodaj czosnek zmiażdżony przez prasę czosnkową. Dusić naczynie przez kolejne 15-20 minut, ale już na małym ogniu. 5 minut przed gotowaniem lecho wlej ocet i wymieszaj wszystkie składniki patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przed przygotowaniem lecho lub innych półfabrykatów na zimę najlepiej przygotować pojemnik z wyprzedzeniem, aby następnie półfabrykaty można było natychmiast przenieść do pojemników. Włóż gotowe lecho z cukinii do wysterylizowanych słoików. Następnie odwróć słoiki i przykryj kocem lub kocem, aż całkowicie ostygną.

ci ludzie, którzy robią puste miejsca na zimę, często gotują i lecho. W zwykłym wykonaniu głównymi składnikami są papryka i pomidory. To bardzo smaczne danie! Ale jest lecho i cukinia. To jest to, co dziś przedstawiam waszej uwadze. To wspaniała przekąska, którą można podawać jako dodatek np. do ziemniaków z mięsem lub jako samodzielne danie z kromką chleba.

dostałem trochę więcej lecho niż pokazano na zdjęciu(na patelni pozostało bardzo mało). Ale ostateczna kwota zależy od wielu czynników. Trudno powiedzieć dokładnie, ile lecho dostaniesz. Zależy to od właściwości zawartych w nim warzyw oraz od tego, ile i jak będziesz dusić. Lepiej jest gotować pojemnik z marginesem, aby nie wykonywać podwójnej pracy. Weź 2-litrowe słoiki.Dokładna ilość lecho, którą otrzymałem, jest widoczna w kroku 6 (objętość patelni wynosi 5 litrów i nie jest cała.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

przestrzegaj podstawowych zasad konserwacji, aby twój przedmiot był przechowywany przez długi czas i bez problemów:
- dokładnie umyj warzywa, nawet jeśli je obierasz
- usuń wszelkie zanieczyszczenia, brud, ziemię z owoców i zieleni
- pozbądź się zepsutej żywności
- Nie zmniejszaj ilości konserwantów i postępuj zgodnie ze wskazówkami opisanymi w przepisie
- sterylizuj puste słoiki (10 minut - 0,5 litra; 15 minut - 1 litr; 20 minut - 2 litry; 25 minut - 3 litry), gotuj pokrywki przez 10 minut
- podczas zwijania puszek za pomocą zszywacza upewnij się, że pokrywki przylegają do puszki
- Odwróć puszki do góry nogami, aby kontrolować jakość skrętu

jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej . Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu: tworzą w nich nadmiar gazów . A te z kolei pojawiają się, ponieważ są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie .
w każdym razie, wzdęcia puszek nie mają nic wspólnego z jakością przepisu, zgodnie z którym zostały już pomyślnie przygotowane.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy