skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić chude placki ziemniaczane z grzybami? Umyj grzyby i drobno posiekaj.
Krok 2:

Wlej grzyby na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym i smaż, aż wilgoć wyparuje.
Krok 3:

Obierz ziemniaki i cebulę.
Krok 4:

Teraz posiekaj cebulę z ziemniakami (robię to w maszynce do mięsa). Do powstałej masy dodaj grzyby, mąkę, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.
Krok 5:

Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż naleśniki łyżką i smaż z obu stron, aż będą ugotowane. Nasze chude placki ziemniaczane są gotowe, życzę wszystkim smacznego.
podczas postu gospodynie domowe muszą wykazać się dużą pomysłowością, aby smacznie i różnorodnie nakarmić swoją rodzinę. Chcę zwrócić uwagę na prosty i niedrogi przepis na placki ziemniaczane z grzybami.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g


