placki ziemniaczane z pieczarkami chude

Prosty i niedrogi przepis na chude placki ziemniaczane z grzybami.
prostosmachnoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 76 % 16 g
95 kcal
IG: 93 / 0 / 7

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chude placki ziemniaczane z grzybami? Umyj grzyby i drobno posiekaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej grzyby na patelnię rozgrzaną olejem roślinnym i smaż, aż wilgoć wyparuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz ziemniaki i cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz posiekaj cebulę z ziemniakami (robię to w maszynce do mięsa). Do powstałej masy dodaj grzyby, mąkę, sól i pieprz do smaku i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, rozłóż naleśniki łyżką i smaż z obu stron, aż będą ugotowane. Nasze chude placki ziemniaczane są gotowe, życzę wszystkim smacznego.

podczas postu gospodynie domowe muszą wykazać się dużą pomysłowością, aby smacznie i różnorodnie nakarmić swoją rodzinę. Chcę zwrócić uwagę na prosty i niedrogi przepis na placki ziemniaczane z grzybami.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy