nuggetsy z kurczaka z serem na patelni

w pośpiechu, niezwykle smaczne i proste! Bryłki kurczaka z serem na patelni są cudownie pyszne. Chrupiąca skórka, delikatne mięso i topliwy lepki ser na środku - to danie spodoba się nie tylko dzieciom, ale także wielu DOROSŁYM. I jest przygotowywany bardzo szybko i prosto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 18 g
tłuszcze 38 % 18 g
węglowodany 25 % 12 g
278 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć bryłki kurczaka z serem na patelni? To danie jest bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. W przypadku bryłek możesz wziąć filet z kurczaka z piersi lub uda ptaka. W obu przypadkach, aby zaoszczędzić czas, używaj mięsa bez kości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 3 cm. Lekko ubij każdy plasterek młotkiem z jednej strony, uważając, aby nie uszkodzić integralności mięsa. Musimy po prostu spłaszczyć kawałki, aby można było zawinąć w nie plasterki sera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser według liczby kawałków mięsa w niezbyt długie kostki, aby nie wypadły poza krawędzie plasterków kurczaka. Możesz użyć dowolnego sera, który najbardziej Ci się podoba. Odpowiednia mozzarella, Gouda lub zwykły rosyjski. Najważniejsze, żeby się stopił i dobrze smakował.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz bułkę tartą z suszonym czosnkiem, kurkumą, solą i mielonym pieprzem i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę do osobnej miski przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko ubij jajka widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na każdy plasterek kurczaka połóż kawałek sera.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    I uformuj bryłki, zawijając ser w mięso. W takim przypadku należy starać się, aby ser nie wyciekł przez możliwe otwory. Kurczak powinien ciasno owinąć ser.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Najpierw zanurz kawałki fileta z kurczaka w ubitych jajach (możesz pominąć ten element i natychmiast zwinąć kurczaka w mące).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zwiń mąkę ze wszystkich stron.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie ponownie zanurz kawałki kurczaka w ubitych jajach i ostrożnie panieruj ze wszystkich stron w bułce tartej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane kawałki kurczaka i smaż z obu stron, aż będzie złoty kolor. Na patelni powinno być tyle oleju, aby dostać się do środka bryłek. W razie potrzeby można usmażyć bryłki na małej patelni smażonej w głębokim tłuszczu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowe bryłki na serwetki, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie podawaj z keczupem, sosem słodko-kwaśnym lub serowym. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy