skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć bryłki kurczaka z serem na patelni? To danie jest bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. W przypadku bryłek możesz wziąć filet z kurczaka z piersi lub uda ptaka. W obu przypadkach, aby zaoszczędzić czas, używaj mięsa bez kości.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości około 3 cm. Lekko ubij każdy plasterek młotkiem z jednej strony, uważając, aby nie uszkodzić integralności mięsa. Musimy po prostu spłaszczyć kawałki, aby można było zawinąć w nie plasterki sera.
Krok 3:
Pokrój ser według liczby kawałków mięsa w niezbyt długie kostki, aby nie wypadły poza krawędzie plasterków kurczaka. Możesz użyć dowolnego sera, który najbardziej Ci się podoba. Odpowiednia mozzarella, Gouda lub zwykły rosyjski. Najważniejsze, żeby się stopił i dobrze smakował.
Krok 4:
Połącz bułkę tartą z suszonym czosnkiem, kurkumą, solą i mielonym pieprzem i wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę do osobnej miski przez sito.
Krok 6:
Lekko ubij jajka widelcem.
Krok 7:
Na każdy plasterek kurczaka połóż kawałek sera.
Krok 8:
I uformuj bryłki, zawijając ser w mięso. W takim przypadku należy starać się, aby ser nie wyciekł przez możliwe otwory. Kurczak powinien ciasno owinąć ser.
Krok 9:
Najpierw zanurz kawałki fileta z kurczaka w ubitych jajach (możesz pominąć ten element i natychmiast zwinąć kurczaka w mące).
Krok 10:
Następnie zwiń mąkę ze wszystkich stron.
Krok 11:
Następnie ponownie zanurz kawałki kurczaka w ubitych jajach i ostrożnie panieruj ze wszystkich stron w bułce tartej.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane kawałki kurczaka i smaż z obu stron, aż będzie złoty kolor. Na patelni powinno być tyle oleju, aby dostać się do środka bryłek. W razie potrzeby można usmażyć bryłki na małej patelni smażonej w głębokim tłuszczu.
Krok 13:
Przenieś gotowe bryłki na serwetki, aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie podawaj z keczupem, sosem słodko-kwaśnym lub serowym. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g