skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety z mielonego mięsa? Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania mielonych kotletów wieprzowych. Aby kotlety były bardziej soczyste, lepiej wybrać tłustą wieprzowinę: łopatkę lub szynkę. Carbonade lub polędwica wieprzowa do soczystych kotletów nie będą działać.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, usuń nadmiar tłuszczu, chrząstki, folie i tak dalej, a następnie pokrój przygotowane mięso ostrym nożem w bardzo małe kostki.
Krok 3:
Przenieś posiekane mięso do głębokiej miski, dodaj sól i przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową i kolendrę.
Krok 4:
Następnie dodaj majonez, dokładnie wymieszaj i włóż mięso mielone do lodówki na kilka godzin (od 4 godzin do dnia). W ten sposób smak mielonych kotletów stanie się jeszcze bardziej nasycony.
Krok 5:
Przed smażeniem posiekanych kotletów wbij jaja kurze do mielonego mięsa i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Te składniki (jajka i mąka) zapewnią pakiet dla przyszłych pasztecików.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Umieść pierścień ciasta na dnie gorącej patelni, włóż przygotowane mięso mielone do pierścienia, spłaszcz i zdejmij pierścień. Więc uformuj resztę kotletów. Ta metoda pozwoli ci uzyskać schludne okrągłe kotlety. Możesz rozłożyć mięso mielone zwykłą łyżką stołową, lekko spłaszczając je na wierzchu tą samą łyżką.
Krok 7:
Smaż posiekane kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą złotobrązowe.
ze względu na fakt, że mięso nie jest mielone w maszynce do mięsa, ale mielone ręcznie za pomocą bardzo ostrego noża, smak i konsystencja takich kotletów jest niezwykła!
w tym przepisie majonez nadaje tym kotletom delikatność. Jeśli jednak przestrzegasz właściwego odżywiania, majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub podobnym sosem.
opcjonalnie możesz dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulę, ale bardziej lubię kotlety bez dodawania cebuli.
z tej liczby składników wyszło 14 kotletów.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g