soczyste kotlety z mielonego mięsa

soczyste, pachnące domowe kotlety, ale tylko posiekane! Ten przepis przyjdzie na ratunek gospodyniom domowym, które z tego czy innego powodu nie mają maszynki do mięsa w domu. To prawda, że będziesz musiał trochę majstrować, ponieważ proces ręcznego mielenia mięsa zajmie trochę czasu. Ale warto!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 13 g
tłuszcze 66 % 29 g
węglowodany 5 % 2 g
318 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety z mielonego mięsa? Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania mielonych kotletów wieprzowych. Aby kotlety były bardziej soczyste, lepiej wybrać tłustą wieprzowinę: łopatkę lub szynkę. Carbonade lub polędwica wieprzowa do soczystych kotletów nie będą działać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, usuń nadmiar tłuszczu, chrząstki, folie i tak dalej, a następnie pokrój przygotowane mięso ostrym nożem w bardzo małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś posiekane mięso do głębokiej miski, dodaj sól i przyprawy: pieprz, gałkę muszkatołową i kolendrę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj majonez, dokładnie wymieszaj i włóż mięso mielone do lodówki na kilka godzin (od 4 godzin do dnia). W ten sposób smak mielonych kotletów stanie się jeszcze bardziej nasycony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed smażeniem posiekanych kotletów wbij jaja kurze do mielonego mięsa i dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Te składniki (jajka i mąka) zapewnią pakiet dla przyszłych pasztecików.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię i pozwól mu się rozgrzać. Umieść pierścień ciasta na dnie gorącej patelni, włóż przygotowane mięso mielone do pierścienia, spłaszcz i zdejmij pierścień. Więc uformuj resztę kotletów. Ta metoda pozwoli ci uzyskać schludne okrągłe kotlety. Możesz rozłożyć mięso mielone zwykłą łyżką stołową, lekko spłaszczając je na wierzchu tą samą łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż posiekane kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż będą złotobrązowe.

ze względu na fakt, że mięso nie jest mielone w maszynce do mięsa, ale mielone ręcznie za pomocą bardzo ostrego noża, smak i konsystencja takich kotletów jest niezwykła!
w tym przepisie majonez nadaje tym kotletom delikatność. Jeśli jednak przestrzegasz właściwego odżywiania, majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub podobnym sosem.
opcjonalnie możesz dodać jedną bardzo drobno posiekaną cebulę, ale bardziej lubię kotlety bez dodawania cebuli.
z tej liczby składników wyszło 14 kotletów.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy