ciastka czeczeńskie
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej kefir do głębokiego talerza. Dodaj sodę i sól, wymieszaj.
2. Przesiej mąkę. Wlać do kefiru i zagnieść gęste ciasto. Pozostaw pod folią spożywczą na 20 minut.
3. Drobno posiekaj zieloną cebulę nożem i wymieszaj z twarogiem, solą do smaku.
4. Dodaj surowe jajko do nadzienia i mieszaj, aż będzie gładkie.
5. Podziel ciasto na równe części, około 12-15 sztuk.
6. Rozwałkuj każdą część do tortilli i włóż nadzienie twarogowe. Uszczypnąć.
7. Rozwałkuj tortillę z nadzieniem.
8. Smażyć na suchej patelni z obu stron.
9. Zanurz tortille jeden po drugim w ciepłej przegotowanej wodzie i ułóż stos na talerzu. W takim przypadku każde ciasto należy posmarować stopionym masłem. Podawaj do stołu z ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g