skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Amerykańskie pączki donuts? Przygotuj jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Jajko powinno mieć również temperaturę pokojową. Przesiej mąkę wcześniej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wskazuję przybliżoną ilość oleju do głębokiego smażenia, skup się na swoich naczyniach.
Krok 2:
Podgrzej wodę do ciepłego stanu, wlej do niej drożdże. Dobrze wymieszaj je łyżką. Pozostaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Powinny być popękane.
Krok 3:
W misce rozbij jajko, dodaj cukier i miękkie masło. Wlać mieszaninę drożdży. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 4:
Dodaj połowę porcji mąki - 170 gramów. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z nasadkami do chleba.
Krok 5:
Zagniataj ciasto przez około dwie minuty. Jeśli nie masz miksera, to nie ma znaczenia, ugniataj rękami, po prostu zajmie to więcej czasu.
Krok 6:
Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Wlej go do ciasta. Kontynuuj ugniatanie.
Krok 7:
Produkty muszą być całkowicie wymieszane, otrzymasz dość płynną masę.
Krok 8:
Dodaj pozostałą mąkę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Zajmie to około 5 minut. Ciasto będzie lepkie, tak powinno być.
Krok 9:
Zbierz go w kulę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub folią i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny, aby się podnieść.
Krok 10:
Ciasto podwoi swoją objętość w tym czasie. Przytul go trochę — stanie się mały. Oddziel mały kawałek-około jednej trzeciej lub jednej czwartej. Wygodniej będzie z nim pracować.
Krok 11:
Posyp deskę odrobiną mąki. Rozwałkuj kawałek ciasta na warstwę o grubości 1,5 cm ciasto nie jest już tak lepkie, łatwe w obróbce.
Krok 12:
Za pomocą improwizowanych środków Wytnij duże kubki, mam je 8 cm, wyciąłem pokrywkę ze słoika, możesz wziąć cienką szklankę. Następnie wytnij okrąg na środku, wziąłem zakrętkę. Teraz sprzedają specjalne formy do pączków, jest to znacznie wygodniejsze. Ale z braku możesz to zrobić za pomocą improwizowanych środków.
Krok 13:
Weź odpowiednie naczynie do głębokiego smażenia, mam to stary dobry kocioł, świetnie się nagrzewa i utrzymuje ciepło. Wlej do niego oleje na około 2,5 cm. Możesz sprawdzić gotowość oleju za pomocą zanurzonego w nim drewnianego patyczka — bąbelki uciekną z niego. Włóż pączki do głębokiego smażenia. Nie wkładaj dużo na raz — będą rosły podczas smażenia.
Krok 14:
Smaż pączki na małym ogniu na złoty kolor. Pączki będą musiały zostać odwrócone kilka razy, aby były równomiernie usmażone.
Krok 15:
Połóż gotowe pączki na talerzu z ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar tłuszczu. Usmaż wszystkie pączki w ten sam sposób. Wyciąłem je podczas pieczenia jednej porcji. Nie wyrzucaj kółek ze środka - smaż na końcu. Ze skrawków uformowałem większe kulki i usmażyłem na końcu. Okazało się całkowicie bez odpadów.
Krok 16:
Jeśli chcesz zrobić lukier cukrowy, taki jak mój, weź proszek i mleko. Możesz użyć wody lub soku z cytryny jako płynnego składnika. Ciecz może wymagać mniej, spójrz na stan szkliwa.
Krok 17:
Weź proszek i dodaj do niego łyżeczkę mleka. Wymieszaj i spójrz na konsystencję. Aby lukier dobrze się układał i nie spływał, musi być gęsty.
Krok 18:
Łyżką posmaruj lukier pączkiem. W razie potrzeby posyp go posypką do ciasta. Podawaj donaty do stołu. Smacznego!
z podanej ilości ciasta dostałem 11 pełnych pączków i dużo okrągłych resztek, które po prostu posypałem cukrem pudrem. Z lukrem bardziej nam się podobało. Ale ten lukier nie jest idealny, będę szukał najlepszego przepisu.
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g