Amerykańskie pączki donuts

Oryginalny, bujny, apetyczny, po prostu rozpływa się w ustach! Amerykańskie pączki Donats to klasyczny przepis na słynne danie. Są przygotowywane z ciasta drożdżowego, smażone w głębokim tłuszczu, a następnie polane polewą, czekoladą lub po prostu posypane cukrem pudrem. Proces jest długi, ale nie skomplikowany.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 55 % 41 g
węglowodany 40 % 30 g
498 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Amerykańskie pączki donuts? Przygotuj jedzenie. Wyjmij masło z lodówki wcześniej, aby stało się miękkie. Jajko powinno mieć również temperaturę pokojową. Przesiej mąkę wcześniej. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Wskazuję przybliżoną ilość oleju do głębokiego smażenia, skup się na swoich naczyniach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę do ciepłego stanu, wlej do niej drożdże. Dobrze wymieszaj je łyżką. Pozostaw na 10 minut, aby aktywować drożdże. Powinny być popękane.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce rozbij jajko, dodaj cukier i miękkie masło. Wlać mieszaninę drożdży. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj połowę porcji mąki - 170 gramów. Zagnieść ciasto za pomocą miksera z nasadkami do chleba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto przez około dwie minuty. Jeśli nie masz miksera, to nie ma znaczenia, ugniataj rękami, po prostu zajmie to więcej czasu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe. Wlej go do ciasta. Kontynuuj ugniatanie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Produkty muszą być całkowicie wymieszane, otrzymasz dość płynną masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj pozostałą mąkę. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie. Zajmie to około 5 minut. Ciasto będzie lepkie, tak powinno być.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zbierz go w kulę. Przykryj miskę ciasta ręcznikiem lub folią i umieść w ciepłym miejscu na półtorej godziny, aby się podnieść.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto podwoi swoją objętość w tym czasie. Przytul go trochę — stanie się mały. Oddziel mały kawałek-około jednej trzeciej lub jednej czwartej. Wygodniej będzie z nim pracować.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp deskę odrobiną mąki. Rozwałkuj kawałek ciasta na warstwę o grubości 1,5 cm ciasto nie jest już tak lepkie, łatwe w obróbce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Za pomocą improwizowanych środków Wytnij duże kubki, mam je 8 cm, wyciąłem pokrywkę ze słoika, możesz wziąć cienką szklankę. Następnie wytnij okrąg na środku, wziąłem zakrętkę. Teraz sprzedają specjalne formy do pączków, jest to znacznie wygodniejsze. Ale z braku możesz to zrobić za pomocą improwizowanych środków.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź odpowiednie naczynie do głębokiego smażenia, mam to stary dobry kocioł, świetnie się nagrzewa i utrzymuje ciepło. Wlej do niego oleje na około 2,5 cm. Możesz sprawdzić gotowość oleju za pomocą zanurzonego w nim drewnianego patyczka — bąbelki uciekną z niego. Włóż pączki do głębokiego smażenia. Nie wkładaj dużo na raz — będą rosły podczas smażenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smaż pączki na małym ogniu na złoty kolor. Pączki będą musiały zostać odwrócone kilka razy, aby były równomiernie usmażone.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż gotowe pączki na talerzu z ręcznikiem papierowym — wchłonie nadmiar tłuszczu. Usmaż wszystkie pączki w ten sam sposób. Wyciąłem je podczas pieczenia jednej porcji. Nie wyrzucaj kółek ze środka - smaż na końcu. Ze skrawków uformowałem większe kulki i usmażyłem na końcu. Okazało się całkowicie bez odpadów.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli chcesz zrobić lukier cukrowy, taki jak mój, weź proszek i mleko. Możesz użyć wody lub soku z cytryny jako płynnego składnika. Ciecz może wymagać mniej, spójrz na stan szkliwa.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Weź proszek i dodaj do niego łyżeczkę mleka. Wymieszaj i spójrz na konsystencję. Aby lukier dobrze się układał i nie spływał, musi być gęsty.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Łyżką posmaruj lukier pączkiem. W razie potrzeby posyp go posypką do ciasta. Podawaj donaty do stołu. Smacznego!

z podanej ilości ciasta dostałem 11 pełnych pączków i dużo okrągłych resztek, które po prostu posypałem cukrem pudrem. Z lukrem bardziej nam się podobało. Ale ten lukier nie jest idealny, będę szukał najlepszego przepisu.

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy