stek wieprzowy

soczysty, apetyczny, pyszny, na obiad i na drugi! Stek wieprzowy to przepis na proste i szybkie danie mięsne. Aby stek nie był twardy, należy go smażyć zgodnie z pewnymi zasadami i przestrzegać niuansów gotowania, o czym powie ten przepis.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 13 g
tłuszcze 74 % 37 g
węglowodany 0 % 0 g
382 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć stek wieprzowy? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche. To, ile wieprzowiny weźmiesz, zależy od preferowanego mięsa. Jeśli lubisz grubszą wieprzowinę, weź boczek wieprzowy, jeśli lubisz mięso z małymi smugami tłuszczu-odpowiednia jest szyja, jeśli wolisz chudsze mięso - odpowiednia jest szynka lub schab.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso, osusz papierowymi serwetkami. Smażymy go na patelni z olejem, więc jeśli nawet kropla wilgoci dostanie się na patelnię, będzie dużo rozprysków. Więc naprawdę dobrze go wysusz. Nie rób steków zbyt grubych-mogą się nie smażyć, ale cienkie też nie będą działać — będą suche.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko ubij mięso specjalnym młotkiem lub tępą stroną noża. Wcześniej lepiej jest przykryć mięso folią spożywczą i już na nim pokonać mięso. W ten sposób unikniesz dużej ilości rozprysków podczas bicia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Tak właśnie okazuje się nasze mięso po pobiciu nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz kawałki mięsa. Używam mieszanki papryki, ale całkiem możliwe jest wzięcie jednej: czarnej lub czerwonej papryki. Możesz także dodać swoje ulubione przyprawy: czosnek w proszku, chmiel-suneli lub coś innego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj mięso z obu stron łyżką oleju roślinnego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej pozostały olej na patelni. Do smażenia możesz wziąć dowolny olej roślinny od zwykłego słonecznika do drogiej oliwy z oliwek, ale olej musi być rafinowany, aby nie palił się na patelni podczas smażenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso do dobrze rozgrzanego oleju i smaż na wystarczająco dużym ogniu przez około 7 minut. Konieczne jest, aby na mięsie powstała skorupa, która uszczelnia sok mięsny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie delikatnie odwróć mięso i smaż z drugiej strony przez kolejne 5-7 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na samym końcu posolić mięso. Zrób to na końcu-z soli mięso wypuszcza sok i może wyschnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj stek na gorąco zaraz po ugotowaniu. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy