skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć stek wieprzowy? Przygotuj jedzenie. W przypadku tego przepisu lepiej jest wziąć nie mrożone, ale świeże mięso, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche. To, ile wieprzowiny weźmiesz, zależy od preferowanego mięsa. Jeśli lubisz grubszą wieprzowinę, weź boczek wieprzowy, jeśli lubisz mięso z małymi smugami tłuszczu-odpowiednia jest szyja, jeśli wolisz chudsze mięso - odpowiednia jest szynka lub schab.
Krok 2:
Opłucz mięso, osusz papierowymi serwetkami. Smażymy go na patelni z olejem, więc jeśli nawet kropla wilgoci dostanie się na patelnię, będzie dużo rozprysków. Więc naprawdę dobrze go wysusz. Nie rób steków zbyt grubych-mogą się nie smażyć, ale cienkie też nie będą działać — będą suche.
Krok 3:
Lekko ubij mięso specjalnym młotkiem lub tępą stroną noża. Wcześniej lepiej jest przykryć mięso folią spożywczą i już na nim pokonać mięso. W ten sposób unikniesz dużej ilości rozprysków podczas bicia.
Krok 4:
Tak właśnie okazuje się nasze mięso po pobiciu nożem.
Krok 5:
Pieprz kawałki mięsa. Używam mieszanki papryki, ale całkiem możliwe jest wzięcie jednej: czarnej lub czerwonej papryki. Możesz także dodać swoje ulubione przyprawy: czosnek w proszku, chmiel-suneli lub coś innego.
Krok 6:
Posmaruj mięso z obu stron łyżką oleju roślinnego.
Krok 7:
Rozgrzej pozostały olej na patelni. Do smażenia możesz wziąć dowolny olej roślinny od zwykłego słonecznika do drogiej oliwy z oliwek, ale olej musi być rafinowany, aby nie palił się na patelni podczas smażenia.
Krok 8:
Włóż mięso do dobrze rozgrzanego oleju i smaż na wystarczająco dużym ogniu przez około 7 minut. Konieczne jest, aby na mięsie powstała skorupa, która uszczelnia sok mięsny.
Krok 9:
Następnie delikatnie odwróć mięso i smaż z drugiej strony przez kolejne 5-7 minut.
Krok 10:
Na samym końcu posolić mięso. Zrób to na końcu-z soli mięso wypuszcza sok i może wyschnąć.
Krok 11:
Podawaj stek na gorąco zaraz po ugotowaniu. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g